21 липня на дільниці № 231016 у м. Запоріжжі жінка у футболці із написами в підтримку “Партія Шарія” з'явилася, щоб скористатися своїм виборчим правом. ОПОРА звернулася до поліції за роз'ясненнями ситуації.

ОПОРА зафіксувала у Запоріжжі в день голосування на дільниці № 231016 (одномандатний виборчий округ №76) виборчиню, яка була вбрана у чорну футболку із червоними написами, де зазначалося: “Партія Шарія”, “#17”, “#ЯШАРЮ”. Спостерігачі звернулися до поліції, яка перебувала поблизу дільниці. Правоохоронні органи не відреагували на цей інцидент. Після цього ОПОРА зателефонувала до Національного управління поліції в Запорізькій області за роз'ясненнями. Там повідомили, що обставини ситуації з'ясовуються.

Нагадуємо, що згідно ч.24 ст. 74 Закону “Про вибори народних депутатів України” з часу припинення передвиборної агітації відповідно до частини другої статті 70 цього Закону забороняються проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб'єкти виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п'ятниці перед днем голосування відповідними службами місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)