Липень став найактивнішим періодом агітації кандидатів у народні депутати у Чернівецькій області. Зокрема, було зафіксовано агітацію за кандидата у церкві, на концертах та офіційних святкуваннях, організованих місцевими органами влади. У цей час на Буковині також були утворені ДВК. Про це повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

6-7 липня у Чернівцях відбулося традиційне міське свято – Петрівський ярмарок. Під час святкування спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відмітили активність кандидатів у депутати по виборчому окрузі №201. Скориставшись можливістю, як мінімум двоє кандидатів у депутати були помічені під час спілкування з виборцями.

7 липня Максим Бурбак використав святкування Дня Новодністровська для піару на державних субвенціях.

12 липня в Сокирянах відбулись урочистості з нагоди дня міста, організовані Сокирянською ОТГ. В них взяв участь народний депутат України, кандидат у народні депутати від «Радикальної партії Олега Ляшка» (№16 у списку) Василь Амельченко. На святі він говорив про здобутки «Радикальної партії Олега Ляшка» та Максима Бурбака.

Окрім цього, 15 липня у Facebook з’явилося відео, на якому помічниця кандидата в народні депутати, а також діючого нардепа Максима Бурбака каже, що передала пожертву на храм. Також вона агітувала за кандидата та закликала проголосувати за нього 21 липня.

Не утримувалися від агітації і посадові особи: 14 липня в селі Коболчин Сокирянського району відбулась зустріч громади села з кандидатом в одномандатному виборчому окрузі № 204 від «Слуги народу» Валерієм Божиком та головою Сокирянської районної ради Василем Козаком. Не зважаючи на вихідний день, Василь Козак брав участь в зустрічі в якості голови райради, про це зазначалося в афіші заходу.

11 липня Громадянська мережа ОПОРА звернулася до поліції щодо перевірки виявлених фактів порушення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації. Кандидат у народні депутати по виборчому окрузі №202 Андрій Маковей пропонує водіям протягом двох днів безкоштовно помити своє авто на його автомийці.

Двічі Громадянська мережа ОПОРА повідомляла про те, що на території Чернівецької області пошкоджували агітаційні матеріали. Зокрема, У ніч з 9 на 10 липня у Хотині невідомі облили фарбою та пошкодили рекламні банери і борди з зображенням Валерія Божика, кандидата в народні депутати України на окрузі №204, якого на парламентські вибори висунула політична партія «Слуга народу». Також 14 липня у 203 виборчому окрузі (м. Новоселиця) зафіксували пошкодження борду із зображенням лідера політичної партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка. Агітацію, ймовірно, обстріляли.

Також у липні були утворені дільничні виборчі комісії. Найбільше представників до ДВК делегували фракції політичних партій «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та «Європейська солідарність», а також політичні партії «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя». Ці суб’єкти виборчого процесу отримали найбільші квоти керівних посад. Найменшу кількість членів до ДВК направила політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка» у 203 окрузі – 2 осіб.

Наразі з парламентських виборів знялися 4 кандидати: у 201 окрузі – Оксана Продан (самовисуванка), у 202 – Іван Гешко (самовисуванець), у 203 – жодного кандидата, та у 204 – Олег Тулюлюк («Опозиційна платформа – За життя») та Василь Козак («Аграрна партія України»).

17 липня правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо перешкоджання діяльності спостерігача ОПОРИ у Чернівецькій області. Нагадаємо, що 5 липня у Заставні у довготермінового спостерігача Громадянської мережі ОПОРА невідомі силою відібрали мобільний телефон, на який спостерігач знімав ймовірну передачу агітаційної продукції.

18 липня у селі Бояни відбувся концерт, на якому виступав кандидат в народні депутати Іван Семенюк (ВО №203). Також участь у заходів взяв артист під псевдонімом «Fuego», який, за словами місцевих жителів, є громадянином Румунії. У зв’язку з цим, довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА звернувся до поліції із проханням перевірити, чи не порушує виступ іноземного артиста частину 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», у якій йдеться про те, що участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати.

Також громадський омбудсмен Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області повідомив, що загалом з 562 дільниць на Буковині вище першого поверху розташовані 25, не обладнані пандусами – 229. За даними Чернівецької міської ради 41 дільниця не доступна для людей з обмеженими фізичними можливостями (відсутні пандуси), з них 7 розміщено на 2 поверсі, 3 розташовано на третьому поверсі, в обох випадках у приміщенні немає ліфта. Решту мають стрімкі або вузькі сходи, високі пороги та інше.

За оцінкою громадських активістів (в тому числі спостерігачів ОПОРИ), що проводили дослідження доступності дільниць для людей з обмеженими фізичними можливостями на попередніх виборах, у Чернівцях тільки одна із близько 40-ка обстежених виборчих дільниць облаштована доступним пандусом (із перилами, кутом нахилу не більше 8% та ін.).

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)