У залі для семінарів Дружківського міського центру зайнятості відбулась зустріч співробітників із кандидатом у депутати і чинним мером Валерієм Гнатенко. Про це спостерігачка ОПОРИ дізналась з телефонного дзвінка від свідка, що бачив, як до центру зайнятості заходить Гнатенко у супроводі довіреної особи.

Прибувши на місце події, спостерігачка зафіксувала на відео чергу відвідувачів, що утворилась доки співробітники центру були відсутні на зустрічі з кандидатом. Як свідчать присутні, співробітників періодично відпускали з кімнати, де відбувалась зустріч, по одному, аби ті продовжували виконувати службові обов’язки. По завершенню зустрічі у холі з’явилась ймовірно співробітниця закладу із купою агітаційної літератури в руках. На зауваження спостерігачки ОПОРИ мовчки зникла за дверима кабінету.

Одразу після неї з’явилась директорка центру зайнятості Людмила Кравченко, яка на запитання спостерігачки щодо законності проведення агітаційного заходу у стінах держустанови відповіла наступне: “Ну, і що? Він (Гнатенко) не у робочий час проводив (зустріч), а в обідню перерву. Це - особистий час”, зазначила вона.

Факт колективної зустрічі із кандидатом у депутати Валерієм Гнатенко, що могла мати ознаки незаконної агітації, яка дійсно відбулась у державній установі, вона не заперечила. На момент діалогу з директоркою спостерігачка зафіксувала 13:10 на годиннику, а з коментарів свідків у черзі стало відомо, що загалом співробітники центру були відсутні близько години.

Виходячи з будівлі, спостерігачка ОПОРИ зафільмувала кандидата Гнатенка, його довірену особу Світлану Ключникову та директорку центру зайнятості, що стояли разом після того, як покинули приміщення установи. Тобто захід дійсно відбувся за присутності кандидата.

Як зауважує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Донецькій області: “Цей факт містить ознаки порушення обмежень, встановлених Законом України «Про вибори народних депутатів України», а саме  частини 3 статті 74, згідно якої забороняється використання приміщень органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі.”

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.