У день виборів на Черкащині охорону публічного порядку забезпечать 2112 правоохоронців. У той же час за пожежну та техногенну безпеку відповідатимуть 1599 «надзвичайників».

 У коментарі ОПОРІ начальник головного управління Нацполіції в Черкаській області Валерій Лютий розповів, що для охорони публічного порядку в день виборів в області буде задіяно 2112 працівників поліції та військовослужбовців Нацгвардії.

«Ми просили допомоги в Нацполіції, бо нам трохи не вистачало людей. Було надано 50 працівників з Києва і ще 50 працівників з іншого регіону. Вони нам допоможуть в забезпеченні порядку. Окрім того, створено спеціальний резерв. Службовці Нацгвардії не залучаються для несення служби на дільницях», - сказав він.

Лютий додав, що за кожною дільницею закріплено по два співробітники поліції.

Як повідомив в коментарі ОПОРІ речник управління ДСНС в Черкаській області Костянтин Проценко, у складі 1599 «надзвичайників» будуть представники кількох структур.

«Загалом за пожежну та техногенну безпеку відповідатимуть 1599 співробітників із кількох структур. Зокрема, це безпосередньо 814 співробітників ДСНС у Черкаській області, 609 добровольців із місцевих пожежних команд та 176 курсантів з інституту пожежної безпеки», - коментує Проценко.

У свою чергу заступник начальника ГУНП в Черкаській області Євген Рогачов проінформував, що на сьогодні до поліції надійшло 180 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

«Відкрито сім кримінальних проваджень. Три з них стосуються статті 157, тобто перешкоджання здійснення виборчого права. Це щодо інцидентів у Черкасах, Звенигородці та Смілі. Також ми розслідуємо інформацію про можливий підкуп, два факти хуліганських дій та крадіжки в Каневі агітаційних кубів, що здійснене невідомими особами.

Також складено дев’ять адміністративних протоколів. Вісім з них стосуються частини 2 статті 212-13 – це розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, ще одна адмінсправа – по частині 1 статті 212-14 – це порушення розміщення агітаційних матеріалів. Всі ці справи спрямовані до суду», - повідомляє Рогачов.

«Понад 50 наших короткотермінових спостерігачів працюватимуть в день виборів по всій області на дільницях. У дві зміни на кожній окружній виборчій комісії», - додає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.