До спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА звернувся виборець, який заявив, що йому невідомі дали конверт з листівками від імені двох кандидатів в народні депутати, за якими можна безкоштовно скористатись атракціонами в міському парку. ОПОРА перевірила, чи дійсно можна скористатись цим запрошенням.

У конверті із написом «Валерій Писаренко», який отримав виборець, були вкладені дві листівки у вигляді квитків в міський парк із зображенням Генадія Кернеса (№ 3 у списках «Опозиційного блоку») і Валерія Писаренка (самовисуванець за 168 одномандатним виборчим округом). На листівці було написано: «Квиток в Парк Горького. Дорогий друг! Бажаємо тобі казкового літа і даруємо незабутні пригоди в парку. Цей квиток з відкритою датою, тому прийти в парк ти можеш в будь-який зручний день для тебе і твоїх друзів. Відпочивай, веселися і заряджайся енергією! Любити Харків - працювати для людей. Валерій Писаренко, народний депутат України. Геннадій Кернес, харківський міський голова». Жодних вихідних даних про те, хто замовив друк, хто його виконав, та яким тиражем, на листівках або конверті зазначено не було.

Коли спостерігачі ОПОРИ звернулись до кас атракціонів із цими листівками, касири сказали, що квитки можна використати на будь-якому атракціоні парку безкоштовно. При пред'явленні квитка на одному з атракціонів робітники надали можливість скористатись атракціоном безкоштовно.

Спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції і написали заяву про можливі порушення, передбачені статтею 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму» і статтею 212-13 «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)