У липні кількість публікацій з ознаками замовності значно виросла порівняно з червнем і травнем цього року — у багатьох харківських інтернет-ЗМІ з’явились компліментарні новини на користь кандидатів в народні депутати і партії.

Компліментарні публікації на користь кандидата в народні депутати Юрія Бойко, який балотується від  «Опозиційної платформи — За життя», і його однопартійців з’являлись на місцевому інтернет-виданні «057». Наприклад 17 липня  там вийшла стаття «Юрій Бойко: Ми приймемо необхідні заходи для запобігання рейдерських захоплень підприємств не тільки на Харківщині, а й на території всієї України». В матеріалі йдеться про зустріч Юрія Бойко і кандидата від цієї ж партії по одномандатному округу  № 176 Дмитра Новицького з працівниками Новопокровського комбінату хлібопродуктів, який знаходиться в Чугуївському районі.

В матеріалі відсутнє якісне відокремлення фактів і думок, персона Юрія Бойко і його політичної сили протиставляється абстрактній «владі», а дієвим механізмом захисту від рейдерства називається «обрання мажоритарного депутата, який буде захищати інтереси людей». Стаття промаркована не як «реклама» напряму, а як «Політичні новини».

Схожа новина про візит Юрія Бойко і Дмитра Новицького на комбінат вийшла того ж дня і на місцевому інтернет-виданні Newsroom. Під нейтральною назвою «Колектив ДП «Новопокровський комбінат хлібопродуктів» вимагає захисту»   текст  дослівно цитує уривки з прес-релізу на сторінці партії. Цей матеріал взагалі жодним чином не дає зрозуміти, що він розміщений на правах реклами.

Також на «057» виходили статті «Юрій Бойко: Після виборів ми переглянемо пенсійну реформу», «Бойко обіцяє, що домовиться з Росією щодо газу»,  в рубриці «Політичні новини», в якій цитуються висловлювання кандидата в народні депутати щодо змін в соціальній сфері і екноміці країни, але не подається ані інша точка зору на проблему, ані висновки експертів.  9 липня «057» випускає текст «Юрій Бойко: Годинник, подарований дідом, дорожче мені будь-яких брендів», в якому підкреслюється аскетичність кандидата з  його ж слів, але не аналізується, наприклад, його декларація про доходи.

На цьому ж виданні виходять компліментарні тексти і про інших політиків і партії: 8 липня тут вийшов текст «Українська стратегія Гройсмана» проходить в парламент - прогноз експертів», який маскується під оприлюднення результатів соцопитування, яке переходить в компліментарні висловлювання різних експертів щодо кандидата Володимира Гройсмана і його партії «Українська стратегія». Матеріал маркований як «Політичні новини». 17 липня «057» опубліковало текст «Чому команда Гройсмана повинна стати частиною нового уряду?», основною думкою якого є те, що «Українська стратегія» є єдиною професійною командою політиків і перелічуються позитивні досягнення Володимира Гройсмана і його партії.

Кілька публікацій на користь кандидатки від партії «Слуга народу» по 171 округу Харкова Вікторії Кінзбурскої видав на своїй Інтернет сторінці місцевий телеканал «АТН». Наприклад 14 липня тут випустили текст під назвою «Зе! Кандидат Вікторія Кінзбурська: діти повинні знати свої громадянські права і обов'язки», в якому описується освітньо-агітаційний захід, який організувала кандидатка.

 

Тексти цієї ж новини, передруковані слово в слово, вийшли на сторінках Інтернет видань «Статус Кво», «Комментарии. Харьков», «Новини Харкова», «The world news» и «Лента Харьков».

«АТН» випускало компліментарні статті щодо представників «Слуги народу» — «Євген Пивоваров — вчений, який пішов у політику» про кандидата від партії за 175 виборчим округом, «Зе кандидат Вікторія Кінзбурська ініціювала встановлення рекорду з малювання рушника на землі» і «Що Зе! Кандидат Андрій Одарченко встиг сказати президенту Зеленському». Всі ці матеріали не марковані як реклама.

Компліментарне інтерв’ю з кандидатом від «Слуги народу» Андрієм Одарченко під назвою «Андрій Одарченко: «Я людина честі і живу по совісті». Кандидат у Верховну Раду України від Зе! Команди на Салтівці» випустило 12 липня інформаційне агенство «Статус Кво». Автори говорять про те, що «Слуга народу» є фаворитом парламентських перегонів, а з самим кандидатом спілкуються в режимі «теплої ванни», загалом задаючи йому нейтральні або позитивні питання. Аналогічне інтерв’ю випустив і «Ньюзрум».

Інтернет-видання «057» у рубриці «Політичні новини» публікувало 9 липня статтю «Геннадій Кернес: Тільки Опозиційний Блок зможе провести в Україні справжню децентралізацію», яке наводить висловлювання кандидата в депутати від «Опозиційного Блоку» Геннадія Кернеса і його обіцянки щодо змін в системі децентралізації в країні. Новини з таким самим текстом вийшли і на виданнях «АТН», «Newsroom», «Статус Кво». Відзначимо, що першим цей текст опублікував сайт партії «Опозиційний Блок», а всі ці ЗМІ передрукували його без суттєвих змін.

12 липня харківське онлайн-ЗМІ «Городской дозор» написало новину «Вадим Новинський: Мовна проблема була штучно створена Петром Порошенко», в якій подаються думки кандидата в депутати Вадима Новинського, але не наводиться інша точка зору на мовну проблематику.

За новиною «Національні меншини тепер під захистом», яку 10 липня видало «АТН» також приховується публікація з ознаками замовності на користь самовисуванця за 169 округом Олександра Грановського.  На дев’ять абзаців тексту прізвище кандидата згадується одинадцять разів, в тексті всього дві цитати — одна самого Грановського, а інша — учасника зустрічі, присвячена його вдячності кандидату. Новину на цю ж тему в подібному стилі випустило і «057», але промаркувавши її, як «Політичні новини».

«Джинса» дезорієнтує читачів в інфопросторі. Прихована реклама завжди викликає емоції та відволікає від осмислення інформації. Під час виборів це особливо небезпечно, оскільки споживачі «джинси» не аналізують програми кандидатів, вони голосують не «за», а «проти» емоційно обраного ними опонента», — прокоментувала Олена Лептуга, регіональна представниця Інституту масової інформації в Харківській області.

«Рівень політичної «джинси» значно посилився з часу президентської кампанії — тепер декілька видань, навіть не приховуючи це, можуть опублікувати матеріали, які дослівно цитують прес-релізи політичних сил чи кандидатів. Немарковані рекламні матеріали про кандидатів— це не тільки сигнал про те, в якому стані знаходиться журналістика на Харківщині, але ще й привід перевірити — чи була вона оплачена з виборчих фондів партій та кандидатів», — заявив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

ОПОРА нагадує, що частини 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» прямо говорять про необхідність чіткого відокремлення реклами від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.  Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами», прихована реклама забороняється. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)