У Києві кандидати в депутати на позачергових виборах до Верховної Ради заявляють про застосування проти себе методів чорного піару.

Так, про це заявляли Юрій Дідовець (самовисуванець), Володимир В'ятрович (25 номер у списку «Європейської солідарності»), Леонід Ємець (мажоритарник від партії «Голос»).

16 липня Володимир В'ятрович повідомив на своїй сторінці у соцмережі Facebook, що під двері Українського інституту національної пам'яті невідомі поставили смітник, обклеєний його фотографіями та аркушами з текстом «свалка истории».

Кандидат повідомив журналістам, що смітник під стінами УІНП поставили люди, які поруч роздавали агітаційні матеріали від «Опозиційної платформи «За життя».

 «За нашою інформацією, цей смітник вони принесли із сусіднього двору», — зазначив В'ятрович.

Фото з публічного допису у соцмережі Facebook кандидата в депутати Володимира В'ятровича

Такі дії можуть підпадати під визначення приниження честі та гідності, про яке йдеться у статті 145-2 Кримінального кодексу України:

«Образа, тобто приниження честі та гідності іншої особи, виражене в непристойній формі, - карається штрафом в розмірі до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до шести місяців».

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували чорний піар проти кандидата Леоніда Ємця.

Зокрема у листівці вказано, що кандидат приєднався до партії, «лидер которой поддерживает геев»,  що має ознаки гомофобії та нетерпимості. 

Кандидат повідомив поліцію про цей інцидент.

Такі розклейки можуть мати ознаки порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (стаття 161 Кримінального кодексу”):

«Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками — караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого».

12 липня у медіа з'явилась інформація, що кандидат в нардепи Юрій Дідовець, який балотується на Подолі, побив агітатора конкурента. Сам мажоритарник заявляв, що це неправда і чорний піар, а побитий чоловік  разом з іншими людьми займався нищенням агітації кандидата.

У поліції Громадянській мережі ОПОРА повідомили, що справа розслідується і будь-які деталі можна буде дізнатися не раніше 19 липня. І лише тоді можна буде з'ясувати, застосовувалися чи ні методи чорного піару у цьому інциденті.

11 липня кандидат від ВО «Свобода» Михайло Подоляк, що балотується у 220 окрузі (Поділ) оприлюднив фотографії сторінок газети «Великий Київ»   , де у статті під назвою «Хто балотується від подільського округу?» був розділ про нього як кандидата в депутати. Мажоритарник заявив, що інформація, викладена тут, є неправдивою.

Фотографії розвороту газети з публічного допису у соцмережах кандидата Подоляка

У коментарі Громадянській мережі ОПОРА Подоляк розповів, що зв'язався із редакцією та автором матеріалу. Вони вибачилися і пообіцяли дати спростування. Обіцянку виконали, але стаття має негативне забарвлення, вважає Подоляк.

За розповсюдження матеріалів, що містять завідомо неправдиві відомості, Кодексом України про адміністративу відповідальність передбачено накладення на розповсюджувача штрафу в розмірі від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів громадян (стаття 212-10 КУпАП).

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві  відзначив, що з наближенням дня виборів у Києві встали відчутно частішими випадки псування агітації та чорного піару.

 «Закон України «Про вибори народних депутатів» констатує, що всі громадяни можуть агітувати як за, так і проти кандидата чи партії. Але не порушуючи при цьому чинного законодавства України, - уточнив координатор. — Чорним піаром може вважатися неправдива інформація, ксенофобські чи гомофобні  заклики або, наприклад, антиагітація, що ґрунтується не на політичній діяльності кандидата, а на його особистому житті тощо».  

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер