ОПОРА на Херсонщині зафіксувала друковані матеріали з ознаками «чорного піару» проти кандидатів в народні депутати Євгена Рищука (самовисуванець, 186 ВО), Павла Павліша (від «Слуги народу», 182 ВО), Ігоря Колихаєва (самовисуванець 184 ВО), Олексія Ковальова (від «Слуги народу», 186 ВО).  

17 липня мешканці міст Скадовськ та Каланчак (186 ВО) опублікували в Фейсбуці фото та відео листівок з ознаками «чорного піару» проти кандидатів в народні депутати в 186-му окрузі Олексія Ковальова (від партії «Слуга народу») та Євгена Рищука (само висуванець), які були розкидані в населених пунктах у великій кількості.

16 липня в місті Олешки (186-ий ВО) спостерігачі ОПОРИ зафіксували велику кількість листівок з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати Євгена Рищука (самовисуванець). Листівки розкидані по всьому місту, не мають вихідних даних та містять зображення політика, написи «Ким насправді є Рищук?», «Рищук прагне сховатись від правосуддя за депутатською недоторканністю!» та інші негативні меседжі.

Також друковані матеріали з ознаками «чорного піару» проти того ж кандидата громадяни зафіксували в селищі Каланчак 16 липня та надали відео ОПОРІ. Буклет називається «Хто такий Рищук? Злочини і брехня Євгена Рищука».

15 липня в херсонському міському парку представники ОПОРИ зафіксували листівки негативного характеру, спрямовані проти кандидата від партії «Слуга народу» в 182-му окрузі Павла Павліша. Вони також не містили вихідні дані й були розкидані в великій кількості на асфальті та зеленій зоні. 

У Новій Каховці 15 липня також місто «засипали» друкованими виданнями з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати в 184-му окрузі Ігоря Колихаєва (самовисуванець). Спостерігач ОПОРИ виявив дану продукцію на дитячому майданчику.

Буклети мають матеріали з заголовками «Чесне піонерське» або як БППшник Колихаєв в «незаплямовані політикою» нові обличчя перекувався», «Навіщо Колихаєв інвестує в будівництво «нью-васюків» у Новій Каховці» та не містять вихідних даних.

Нагадаємо, що 13 липня в Херсоні було зафіксовано 2 випадки «чорного піару».

Відповідно до  ч. 10 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

У ч. 7 ст. 69 того ж Закону зазначено, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)