У 105, 107 та 113 одномандатних виборчих округах Луганської області зафіксовано поширення матеріалів політичного характеру з елементами чорного піару, дискредитації та поширення компрометуючих публікацій стосовно окремих кандидатів-мажоритарників.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

Здебільшого, зазначена інформація поширювалася у формі друкованих матеріалів невідомого походження (без вихідних даних), водночас, в одному випадку  для поширення компрометуючого інформконтенту (відео, фото та публікацій) також використовувалися інструменти платної реклами соціальних мереж.

Так, у 105 одномандатному виборчому окрузі (центр – місто Щастя) на будівлях та електроопорах з початку тижня розклеєні контрафактні листівки без вихідних даних від імені кандидатів Сергія Татарки (самовисування) та Віталія Пріліпи (висуванець від партії «Сила Людей»), виконані  у кольорах «Правого сектору». Листівки містили наступний текст: «Слава Украине – героям слава! Мы не опускали и не опустим никогда руки, боевой дух нам не сломать, но очень нуждаемся в поддержке, потому что воюем на втором фронте. За Счастье! Сергей Татарка. Виталий Прилипа».  Останні заявляють, що не мають до листівки жодного відношення, а  її поява – це передвиборча провокація, елемент «чорної» технології.

Натомість у 107 виборчому окрузі основною «мішенню» чорних політтехнологій став кандидат-самовисуванець Сергій Рибалка (чинний нардеп, обраний у 2014 році за списками «Радикальної партії Олега Ляшка»). Так, з 15 липня у місті Лисичанську у під’їздах багатоповерхівок можна знайти листівки з його «брендом» - «Сергій Рибалка #1978», у яких йдеться про необхідність повного викорінення російської мови, насильницького національно-патріотичного виховання тощо. При цьому, сам штаб кандидата спростовує інформацію про свою причетність до цієї листівки та заявляє про чергову провокацію з боку політичних опонентів.

Водночас, за інформацією прес-служби ГУ НП в Луганськй області, на вихідних поліцейські на блокпосту «Лисичанськ - Бахмут» під час огляду автомобіля виявили агітаційну поліграфічну продукцію на підтримку одного з кандидатів у народні депутати України: «на агітаційних матеріалах були відсутні відомості про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. На місце події була викликана слідчо-оперативна група Лисичанського відділу поліції, співробітники якої склали відносно водія автомобіля протокол про адміністративне правопорушення за ст. 212-13 КУпАП». За словами очевидців подій, водій перевозив листівки проти Сергія Рибалки.  

Крім того, значний обсяг «чорної» політичної реклами стосовно зазначеного кандидата поширюється у соціальних мережах через інструменти платної «розкрутки». Здійснюється це через сторінки «1978 Сергій Рибалка» (інформаційне наповнення аналогічне до листівок) та «Секретарша», в якому через іронічні відеоролики поширюється інформація дискредитаційного характеру щодо особистого життя Сергія Рибалки та мотивів його балотування в цьому окрузі.

У 113 окрузі об’єктом уваги «чорних політтехнологів» у визначений період став кандидат – самовисуванець Віталій Курило (є чинним нардепом, обраним у цьому окрузі в 2014 році). У населених пунктах, віднесених до 113 виборчого  округу у публічних місця масово поширювалися кольорові листівки без вихідних даних «Курило Виталий Семенович. Народний депутат на протяжении 15 лет». Друкована продукція у критичному світлі описує діяльність кандидата у законодавчій гілці влади, зміну партійної приналежності тощо із прикінцевим закликом «Сделай правильный выбор!».

Поряд із цим, у 113 окрузі зафіксовано поширення спецвипуску газети «Сватівські відомості», повністю присвяченого політичній рекламі (з усіма відповідними позначками). 3 сторінки газети складаються із публіцистичних матеріалів на користь кандидата Віти  Сліпець (висуванець від партії «Слуга народу»), тоді як остання сторінка присвячена критиці її опонентів у цьому ОВО: вищезгаданому Віталію Курилі (статті «Курило проголосував проти села» і «Тримати носа по вітру – принцип кандидата») та Олександру Лукашеву - висуванцю від «Опозиційної платформи – за життя» («Сахар, от которого сладко не станет».  Втім, поряд з усіма необхідними даними, у газеті не зазначені дані її виходу в світ.

Нагадаємо, що відповідно до  частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку».

Натомість частина 7 статті 69 Закону передбачає, що «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. У той же час, виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, заборонено прямою вказівкою частини 23 статті 74 згаданого закону.

  

          

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)