З початку виборчої кампанії у травні й до 15 липня 42 тисячі 642 виборця Донеччини тимчасово змінили своє місце голосування. Майже 35 тисяч осіб обрали Донецький регіон, щоб реалізувати право голосу на парламентських виборах. Ще 15 тисяч 772 мешканця Донеччини змінили місце голосування у межах регіону.

У порівнянні зі статистичними даними за червень, загальна кількість донеччан, які тимчасово змінили місце голосування, зросла на 38 тисяч за поточний місяць. Більш активна динаміка у липні, ймовірно, пов’язана з близьким дедлайном: здійснити процедуру можна було до 15 числа включно.

Донецька область у лідерах з подачі заяв про зміну місця голосування, це підтвердила голова ЦВК Тетяна Сліпачук на засіданні Комісії 16 червня. Також Донеччина перша у переліку регіонів, які найчастіше обирали для подачі заяви про тимчасову зміну місця голосування: відтак, 34 840 виборців голосуватимуть у межах області.

Загалом в Україні процедурою зміни місця голосування скористались 280 922 виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.