16 липня  у місті Щастя Луганської області спостерігачі ОПОРИ виявили  порізані банери з політичною рекламою 2 кандидатів у народні депутати України в 105 одномандатному виборчому окрузі. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, такі дії вчинені стосовно банерів кандидата Сергія Медведчука (балотується від політичної партії «Опозиційна платформа – за життя») та Сергія Кобзаря (суб’єкт висування – політична партія «Слуга народу»). У першому випадку пошкоджений банер з іменем кандидата на синьому фоні поряд із назвою партструктури та її логотипом у вигляді соняшника.

У другому – три банери, виконані у однаковому стилі: прізвище та фото кандидата на палітрі у партійних кольорах з написом «Зе!кандидат. Слуга народу. Сергій Кобзар».

Місцеві жителі зазначають, що це було зроблено, скоріше за все, вночі, адже пошкодження були виявлені вже вранці. Щодо банерів Сергія Кобзаря, цю думку підтверджує відео з камер спостереження, які виклав сам кандидат на  власній сторінці у Facebook. На них чітко видно, що особа у спортивному вбранні псує рекламні носії близько о пів на другу ночі.

На даний час органи Нацполіції вживають заходи з встановлення осіб, які пошкодили банери.

Нагадаємо, що  25 червня акти вандалізму  були зафіксовані стосовно білбордів «Обирай НАТО і ЄС! Долучайся»! Європейська солідарність» із портретним зображенням колишнього президента Петра Порошенка,  розташованих у тому ж 113 виборчому окрузі, а саме  місті Старобільську Луганської області.

Таким чином дії по знищенню передвиборної агітації правоохоронцями можуть кваліфікуватися  за статтею 157 КК України (перешкоджання виборчому праву кандидата), якщо мета перешкодження праву вести агітацію не зможе бути доведена, такі дії будуть куваліфікуватися як хуліганство поєднане зі знищенням та пошкодженням майна.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)