На Черкащині спостерігачі ОПОРИ звернулися в поліцію через політичну рекламу кандидатів в народні депутати на електроопорах, парканах та дорожніх знаках, яка розміщена ймовірно з недотриманням правил агітації та порушенням норм благоустрою.

15 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Черкасах агітаційні листівки кандидатів в депутати від партії «Слуга народу» Олександра Скічка (197-й округ, вулиці Надпільна та Грушевського) та Олега Арсенюка (195-й округ, вулиця Руставі). Того ж дня в обласному центрі була зафіксована друкована агітаційна продукція кандидатів Олександра Рибченка, Івана Сухарькова та Інни Кукуленко-Лук’янець на парканах та електроопорах.

9 липня у Черкасах по вулиці Припортовій (194 виборчий округ) були зафіксовані агітаційні матеріали кандидатки в депутати від партії «Слуга народу» Любов Шпак, що були розміщені на елетроопорах. Зазначимо, що в подальшому такі випадки масово фіксувалися по всьому місту.

8 липня у місті Звенигородка (199 виборчий округ) спостерігачі ОПОРИ зафіксували розклеєні у невизначених для цього місцях агітаційні матеріали політичної партії «Голос», а також кандидатів в народні депутати Валентина Пасісніченка та Назара Різника.

5 липня на площі у центрі міста Сміла (198 виборчий округ) спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні листівки кандидата в депутати Юрія Кармазіна, що були розклеєні на електроопорах та дорожніх знаках. 15 липня у Смілі спостерігачі ОПОРИ зафіксували на електроопорах календарі з агітацією кандидатки в депутати за цим округом Людмили Супрун.

Щодо всіх перелічених фактів спостерігачі ОПОРИ звернулися із відповідними заявами в поліцію.

Зазначимо, що у цих випадках ймовірно має місце недотримання правил розміщення агітації та порушення норм благоустрою. У липні 2018 року набули чинності зміни до закону «Про рекламу». Зокрема, статтю 8 закону доповнено пунктом, згідно з яким забороняється розміщення реклами або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні, у тому числі опорах зовнішнього освітлення.

«Згідно з частиною 12 статті 107 закону «Про вибори народних депутатів», місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як на наступний день після опублікування указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів відводять місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Наприклад, у  Черкасах такі місця відведені, і ми надавали їх перелік», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Згідно з повідомленням сектору комунікацій Головного управління Нацполіції в Черкаській області, з початку передвиборчої кампанії до територіальних підрозділів управління надійшло 145 повідомлень, пов’язаних із порушенням вимог виборчого законодавства.

Нагадаємо, раніше ОПОРА звернулася в поліцію через «Слово Ляшка» і агітацію кандидата в депутати Дмитра Кухарчука на електроопорах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.