15 липня у будинку кандидата у народні депутати по округу №71 (центр – Хуст), чинного депутата Закарпатської обласної ради Петра Добромільського представники правоохоронних органів провели обшуки. Кандидату інкримінують підкуп виборців. 

На сторінці Національної поліції України у Фейсбуку 15 липня опублікували повідомлення про те, що поліція викрила групу осіб в організації схеми підкупу виборців на користь одного з кандидатів на Закарпатті.

«За один голос та голосування виключно за одного кандидата у народні депутати України у виборчому бюлетені громадянам обіцяли 1500 гривень. Наразі проводяться санкціоновані обшуки за місцем мешкання причетних до протиправної діяльності осіб», - йдеться у повідомленні.

Крім цього, як повідомляють на сайті Національної поліції України, у межах кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 160 (підкуп виборця) Кримінального кодексу України, було задокументовано групу осіб, яка через підпорядкованих посадових та довірених осіб організувала «схему» скуповування виборчих голосів за одного з кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах до Верховної Ради. Наразі правоохоронці проводять санкціоновані обшуки за місцем мешкання осіб, причетних до організації мережі підкупу виборців. 

Комунікаційниця ОПОРИ звернулася за коментарем до Петра Добромільского, який зазначив, що не знає, підкуп виборця на користь якого саме кандидата йому інкримінують.

«Можу прокоментувати тільки одне. Однозначно, що це якесь замовне, ставка на мене як на кандидата у народні депутати. Поки що розбираюся, не можу зрозуміти навіть у чому справа. Прийшли, виламали двері, зробили обшук, подивилися. Знайшли блокнот і бумажки мого плану щоденного роботи, перелякали сім’ю. У них рішення суду на обшук було. Я не можу зараз коментувати на користь конкретно якого кандидата поки що. Не можу поки що зрозуміти. Я абсолютно без поняття на користь у підкупі якого кандидата мене звинувачують. Я сам є кандидатом, як я можу на користь якогось іншого кандидата йти робити підкуп. Сам не маю час свої зустрічі провести, не те щоб ще за когось бігати підкуповувати. І мене це ніхто не просив робити», - зазначив у коментарі комунікаційниці ОПОРИ Петро Добромільський.

Натомість у відео, яке оприлюднили «Irshava news» у своєму каналі на YouTube, Петро Добромільський зазначив, що правоохоронцям варто провести обшуки у кандидата Валерія Лунченка. 

«Сьогодні зранку, о 7 годині, із Головного слідчого управління люди із автоматами приїхали робити в мене вдома обшук по підкупу виборців. Ви подивіться. І це я людина, обласний депутат який працює без зарплати, я підкуповую виборців? А пан Валерій Лунченко… Людина робить концерти в кожному населеному пункті по 15 тисяч доларів. Це називається вибори? Всі знають. Все завалили фінансами. У них не роблять обшуки, роблять обшуки в нас», - йдеться у відео.

У свою чергу, кандидат по округу №71 (центр - Хуст) Валерій Лунченко опублікував допис у якому розповідає, що направив термінові звернення до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Генерального прокурора Юрія Луценка та в.о. Голови Служби безпеки України Івана Баканова з вимогою перевірити законність проведення обшуків у кандидата в народні депутати по 71 округу Петра Добромільського.

Як повідомляють на сайті Національної поліції Закарпатської області, станом на 15 липня, до поліції Закарпаття надійшло 109 повідомлень про ймовірні порушення виборчого законодавства. За підсумками перевірки інформації, у 24 випадках складено адмінпротоколи, а ще за двома фактами – відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликом або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Відповідальність за прямий підкуп виборців встановлена у частинах 1 та 2 статті 160 КК України, де зокрема згідно частиною 2 статті 160 КК України встановлено відповідальність за  пропозицію, обіцянку або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі).                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.