У Сєвєродонецьку 12 липня спостерігачі ОПОРИ зафіксували розповсюдження політичної агітації у невстановлених місцях візуально неповнолітніми особами. Коли спостерігачі спробували припинити вчинення правопорушення, до групи ймовірно неповнолітніх волонтерів долучилися невідомі, які представилися представниками партії. Новоприбулі погрожували спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА, вимагали залишити місце події.

У Сєвєродонецьку неподалік супермаркету «Сільпо» на перехресті Гвардійського проспекту та вулиці Курчатова, спостерігач ОПОРИ зафіксувала факт розклеювання візуально неповнолітніми особами матеріалів політичної реклами (листівок) у невстановлених місцях. Так, два хлопці (на вигляд 13-15 років) розклеювали листівки «Опозиційного блоку» (портретне зображення кандидата від зазначеної партії у 106 одномандатному виборчому окрузі  Володимира Строканя з підписом «Единый кандидат в народные депутаты Украины от политической партии «Оппозиционный блок в 106 избирательном округе Владимир Строкань») на придорожніх стовпах (опори електромережі).

На усне зауваження щодо незаконності таких дій та рекомендації припинити вчинення правопорушення, хлопці не реагували. Втім, під час усної бесіди на засадах анонімності розповіли, що вони є підлітками та за цю діяльність отримують заробітну платню готівкою (плата здійснюється «за вихід»). Жінка, яка супроводжувала хлопців (зі слів неповнолітніх волонтерів, родинних зв’язків з ними не має), у грубій формі стала вимагати залишити місце події.

Незабаром прибули 2 особи атлетичної статури у спортивному одязі, які представилися «уповноваженими особами партії» та наполегливо рекомендували спостерігачу залишити місце події «аби не нариватися та уникнути проблем». На місце події виїхав Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області. До прибуття поліції він спілкувався з «представниками партії» та їх адвокатом, захищаючи права спостерігача та не допустивши ескалації конфлікту.

Представники ОПОРИ щодо усіх зазначених фактів звернулися із заявами до органів Нацполіції в Луганській області.

Нагадаємо, що згідно з ч. 7 ст. 8 Закону України «Про рекламу» розміщення   реклами   та/або   рекламних   засобів на підтримуючих,  опорних  та  інших  елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється. Таке розміщення агітаційних матеріалів кандидатів у народні депутати України може мати ознаки порушення за ст. 152 КУпАП.

При цьому, як зазначає у своєму дослідженні з приводу юридичних аспектів участі у політичній агітації неповнолітніх омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Марія Цип'ящук:

«Прямого обмеження щодо віку осіб (виборців, які за ст. 70 Конституції України повинні досягти 18 років на день виборів), які мають право здійснювати агітацію — немає. Також не встановлена заборона для політичних партій використовувати послуги осіб, які не є членами партії, (які також повинні досягти 18-річного віку), і які погоджуються надавати послуги на громадських засадах — тобто, здійснювати волонтерську допомогу.

Згідно зі ст. 1 ЗУ «Про волонтерську діяльність» волонтерська допомога – це роботи та послуги, що безоплатно виконуються і надаються волонтерами. Однак, для надання волонтерської допомоги особами від 14 до 18 років необхідно отримати згоду батьків чи тих, хто їх замінює. Ця вимога прямо передбачена в ч. 1 ст. 7 цього Закону. Згідно ч. 4 ст. 5 Закону, організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів, несуть відповідальність відповідно до закону…

Втім, ані Кодексом України про адміністративні правопорушення, ані Кримінальним кодексом відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері волонтерської діяльності не встановлена…Разом з тим,  ст. 3 ЗУ «Про політичні партії» зобов’язує їх проводити свою діяльність відповідно до Конституції України, цього Закону, а також інших законів України та згідно із партійним статутом, прийнятим у визначеному цим Законом порядку…. За порушення законодавства України, до політичної партії може бути застосоване попередження про недопущення незаконної діяльності або ж заборона такої партії…Отож, якщо політична партія вирішує залучати до своєї діяльності неповнолітніх, вона обов’язково повинна отримати згоду батьків або осіб, які їх заміняють для таких неповнолітніх».

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучатьсящепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)