У Ярмолинцях з нагоди дня селища громадська організація кандидата розіграла призи та організувала виступ співачки LAMA, повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

У п’ятницю, 12 липня, у смт Ярмолинцях святкували день селища. З цієї нагоди відбувся святковий концерт. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, з обох боків сцени були розміщені банери з написами «Олександр Герега. Громадська організація «За конкретні справи». Деякі люди на території, де відбувалися гуляння, були одягнені в футболки із зображенням позначки «пташки» у квадраті та текстом «Олександр Герега і крапка!», у натовпі можна було побачити кульки з аналогічними написами.

Олександр Герега наразі є народним депутатом від виборчого округу №192, до якого належать і Ярмолинці, а також кандидатом у нардепи від цього округу. Водночас Олександра Герегу зазначено як одного із засновників громадської організації «За конкретні справи».

Сам Олександр Герега зі сцени зазначив, що любить вибори, але не тому, що когось (чи його) обирають, а тому, що це найбільша фаза активності в суспільстві: «Я тоді можу залишити інші справи. Приїжджаю тоді і чітко, кожен день працюю в окрузі. Тоді є можливість просто відкласти всі інші речі. За цей період ми набираємо на декілька років планів роботи і ми тоді це втілюємо. Тому на наступному тижні ми чітко візьмем обов’язки, що будемо робити наступні два-три роки… І хочу сказати, що я як працював, працюю і буду працювати. Така вже моя ноша, така вже моя доля, і вона мені подобається!» – сказав депутат-кандидат.

В афішах, які поширювали перед концертом, зазначалося, що виступ співачки LAMA відбудеться за підтримки народного депутата України Олександра Гереги. Допис із фото афіші, зокрема, розмістив у групі «Ярмолинці, які вони є?!» в мережі Facebook голова Ярмолинецької райдержадміністрації Андрій Шутяк. У пості посадовець запрошував мешканців селища відвідати святкування.

На офіційному веб-сайті Ярмолинецької районної державної адміністрації після святкування написали: «Неймовірний ажіотаж викликав і розіграш призів святкової лотереї від ГО «За конкретні справи». Гарний настрій був у тих, хто виграв цінні призи лотереї. О 20.00 виступила українська зірка – LAMA, як подарунок ярмолинчанам від народного депутата України Олександра Гереги та його дружини Галини Гереги, які також приєдналися до привітань та побажань з нагоди свята селища».

Призи, які розіграли між присутніми на святі, переможцям вручав голова Ярмолинецької РДА Андрій Шутяк. На кожному із призів, головний із яких – пральна машина, була наліпка із логотипом громадської організації «За конкретні справи».

«На жаль, ми продовжуємо фіксувати випадки, коли кандидати вдаються до маніпуляцій, організовуючи свята, на яких може не бути прямої агітації, проте відбувається популяризація чи піар кандидата в регіоні, при цьому зростає впізнаваність політика. Такі дії мають ознаки передвиборної агітації, бо, з точки зору закону, агітація – це будь-яка діяльність, спрямована на спонукання виборця голосувати за або проти. Саме недосконалість виборчого закону дозволяє кандидатам здійснювати діяльність, яка за умови більш чіткого законодавчого визначення і сталої судової практики, вважалася б порушенням виборчих процедур і правил», – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Передвиборчою агітацією вважаються здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»). Однією із форм передвиборної агітації є розповсюдження агітаційних листівок, плакатів, зовнішньої реклами (частина 2 статті 68 Закону). Як зазначається у частині 8 статті 68 цього Закону, кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)