Нещодавно в Ужгородському замку пройшов захід за участі чинного нардепа, кандидата-самовисуванця по округу №68 (центр - Ужгород) Роберта Горвата. Згідно із документами, які отримали спостерігачі ОПОРИ у відповідь на інформаційний запит, за оренду внутрішнього дворика замку Роберт Горват сплатив кошти не з виборчого фонду, а як фізична особа.

Захід відбувся у внутрішньому дворику Ужгородського замку. На території проведення зустрічі був розміщений банер із іменем кандидата Роберта Горвата. Крім самого Роберта Горвата під час події були присутні й інші місцеві політики та відомі люди, зокрема - Віктор Щадей (депутат Ужгородської міської ради), Олена Камінська (депутатка Ужгородської міської ради), Володимир Чубірко (екс-депутат Закарпатської обласної ради), Валентин Штефаньо (відомий кондитер).

Захід пройшов 26 червня, у ЗМІ подію називали зустріччю депутата із чисельними прихильниками та волонтерами. «Це був вечір неймовірних емоцій, енергії та такої кількості селфі, яких не робив, здається, за все попереднє життя. Сьогодні в Ужгородському замку зустрівся зі своєю командою, якій презентував власний план дій та головні пріоритети в роботі на найближчі 5 років. Колись тут починалася історія нашого прекрасного міста і символічно, що саме тут ми говорили про його майбутнє. Бачення цього майбутнього є у кожного з нас. Ми знаємо, що хочемо жити в успішному, розвиненому, багатому та комфортному краї. Звісно ж, ми всі розуміємо, що щасливе майбутнє Закарпаття залежить від кожного з нас. Справ дуже багато. Будемо працювати разом! Зробимо Закарпаття успішним!», - йдеться на сторінці Роберта Горвата у Фейсбуку.

Спостерігачка  ОПОРИ надіслала до Закарпатської обласної ради запит на доступ до публічної інформацію із питанням про оплату заходу. Запит переадресували безпосередньо до комунальної установи «Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводора Легоцького». Там у відповідь надали договір, згідно з яким  вартість обслуговування заходу коштувала 5000 гривень, а замовником вказаний Роберт Іванович Горват як фізична особа. Договір датований 6 червня, оплата пройшла, згідно з документами, 21 червня..

У прес-службі народного депутата зазначили, що Роберт Горват був присутній на зустрічі як нардеп.

«Захід організовано з метою звіту народного депутата України та інформування виборців про депутатську діяльність відповідно до статті 7 Закону України «Про статус народного депутата України». Закон зобов'язує народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах, підтримувати зв'язок з виборцями своїх округів, інформувати виборців про свою депутатську діяльність під час особистих зустрічей з ними та через засоби масової інформації.  Водночас, під час представлення звіту було запитання щодо участі Роберта Горвата у позачергових виборах до Верховної Ради України. Відповідно до статті 81 Конституції України повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі дострокового припинення відповідно до Конституції України повноважень Верховної Ради України - в день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання. Народний депутат відповідальний за свою депутатську діяльність перед Українським народом як уповноважений ним представник у Верховній Раді України. З метою належного та своєчасного інформування громадян про діяльність народного депутата України було підготовлено та поширено звіт народного депутата України. Відповідно до пункт 12 частини 1 статті 24 Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат України зобов’язаний інформувати виборців про свою депутатську діяльність через засоби масової інформації, на зборах виборців періодично, але не рідше двох разів на рік. У відповідності до статті 82 Конституції України звіти за кожну сесію VIII скликання Верховної Ради України розміщені на сторінці народного депутата України офіційного порталу Верховної Ради України та систематично поширювалися на зустрічах з виборцями та прийомах громадян. Відповідно до частини 8 статті 28 Закону України «Про статус народного депутата України витрати, пов'язані з організацією та проведенням зустрічей народного депутата з виборцями та звітів народних депутатів, здійснюються за рахунок бюджетних призначень на забезпечення діяльності Верховної Ради України», - зазначили у коментарі комунікаційниці ОПОРИ у прес-службі нардепа Роберта Горвата.

Натомість, на відео, яке оприлюднили на сторінці Роберта Горвата у Фейсбуку чутно, як кандидат у нардепи пояснює, чому знову балотується до Верховної Ради, що можна розцінювати як агітацію.

«Чому Горват йде у Верховну Раду. Дуже важливо, аби лобі депутатів Закарпаття було максимально великим. Тих депутатів, які працюють. Спочатку треба вибирати владу нам з вами, яка буде володіти командною грою, буде роботи, буде володіти колективним розумом, і що саме головне - буде патріотами нашого краю. Обласна рада, мер - всі мають працювати на Закарпаття. Тому ми зараз мудріші і ми об’єдналися, щоб криміналітет розумів, що по-старому вже не буде. Я живу в цьому місті, не збираюся нікуди їхати, я за нього переживаю і хочу щоб оці погруддя, які тут стоять, щоб нам не було соромно і перед ними і майбутніми поколіннями», - йдеться у відео з події.

«Будь-яка агітація, заходи у межах виборчої кампанії окремого кандидата мають бути оплачені із виборчого фонду, інакше  це відхилення від Закону України «Про вибори народних депутатів, – зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області.На момент проведення заходу в Ужгородському замку Роберт Горват уже був зареєстрований як кандидат. До слова,  якщо один кандидат вільно отримав приміщення для агітації, інші кандидати мають отримати його на таких самих умовах. Тобто, тепер інші зареєстровані кандидати потенційно можуть звертатися до керівництва музею, щоб організовувати там  агітаційний захід».

Відповідно до частини 6 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів», передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Згідно із частиною 10 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів», у разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду надано для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації одній партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, або кандидату у депутати в одномандатному окрузі, власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих же умовах іншій партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, або кандидату у депутати в одномандатному окрузі. Зазначена вимога не стосується приміщень, що перебувають у власності чи постійному користуванні партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, або кандидата у депутати в одномандатному окрузі.

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)