Про напад на себе повідомив у соцмережах кандидат у народні депутати України у виборчому окрузі №192 Назарій Чепко. Інцидент пов’язує зі своєю участю в виборах та звинувачує конкурента Олександра Герегу. У штабі Олександра Гереги звинувачення називають необґрунтованими та кажуть, що в такий спосіб їхнього кандидата намагаються дискредитувати. 

Інформація про напад на кандидата в народні депутати України у виборчому окрузі №192, висуванця ВО «Свобода» Назарія Чепка з’явилася в ніч з 12 на 13 липня на його сторінці у Facebook. «Сьогодні вночі екс-регіонал – Герега намагався мене вбити за опубліковану мною правду про нього. Зараз, основна рана ще трохи болить, буду лягати спати. Деталі завтра», – написав Назарій Чепко.

Інцидент стався 13 липня, близько першої години ночі, на подвір’ї кандидата. Цього ж дня у коментарі ОПОРІ Назарій Чепко зазначив, що зловмисник без жодних слів цілився йому ножем у серце, проте удар вдалося відбити, тож обійшлось без серйозних наслідків. Обличчя свого кривдника кандидат не бачив. Напад він пов’язує з поширенням газет та листівок про Олександра Герегу: «Ми видали і газету, і листівку. Після чого нам передавали, що судити будуть… Вчора ми роздали листівку, в якій опублікували розслідування програми «Схеми», після чого до мого побратима, який займається агітацією в Ярмолинцях, підійшла невідома людина віком 25-30 років і запитала, чи це він підтримує там Чепка Назара. На ствердну відповідь незнайомець сказав: «Ну, дивись, щоб тобі не загнали тепер в око ножа»… І відбулось це після листівок, які дали дуже хороший ефект», – говорить кандидат.

Спостерігачі ОПОРИ отримали згадану листівку 12 липня під час святкування дня селища в Ярмолинцях.

Оскільки обличчя нападника Назарій Чепко не бачив, свідків нападу немає, то кандидат вирішив, що сенсу писати заяву до поліції теж нема. Натомість Назарій Чепко давав пояснення щодо інциденту – і вночі в лікарні, і вдень у відділі поліції. 

Як повідомили омбудсмену із захисту виборчих прав громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області представники обласного управління поліції, правоохоронці відібрали в Назарія Чепка пояснення, від проходження судово-медичної експертизи кандидат відмовився.

На прохання ОПОРИ про коментар щодо звинувачень, які висунув Назарій Чепко, у штабі Олександра Гереги надали відео, в якому представник кандидата Валерій Парамей зазначає: «Необгрунтовані звинувачення щодо політичних опонентів – найпоширеніший спосіб брудної агітації. Тому сприймаємо заяву кандидата в народні депутати Назарія Чепка про напад на нього намаганням дискредитувати свого політичного конкурента на виборчому окрузі… Його закиди необґрунтовані, не підтверджені жодними фактами чи доказами. Хочемо нагадати, що відповідно до законодавства за дії, що завдають шкоди честі, гідності і діловій репутації, передбачено цивільно-правову відповідальність».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)