10 липня спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію щодо ймовірного порушення норм виборчого законодавства у частині заборони непрямого підкупу виборців на місце проведення розважального агітаційного заходу кандидата у народні депутати у 157 одномандатному виборчому окрузі Максима Березкіна (самовисування).

На заході були присутні аніматори у костюмах казкових персонажів та персонажів дитячих мультфільмів. Зокрема вони роздавали кульки з ім’ям кандидата та написом “Разом зможемо”, а також допомагали присутнім на заході нанести на обличчя малюнки та ліпити із різнокольорової глини.

Також у рамках заходу клоун Фантік показував фокуси, зокрема із голубами та кроликами. Крім того присутні могли відвідати “кімнату сміху під відкритим небом” - зону кривих дзеркал.

Крім того в програмі було “кріошоу” з використанням рідкого азоту. А посеред скверу, де відбувався захід було облаштовано фотозону, у вигляді надувної “шоу-кулі”, у якій знаходився банер із зображенням та ім’ям кандидата і лозунгом «Єднаймося заради змін». Неподалік також було припарковано автомобіль із рекламою кандидата.

Ведучий заходу, перераховуючи усі розважальні послуги, які входили у програму вечора, серед яких майстер-класи з миловаріння, малюнків кольоровим піском, малюнків на воді з переносом на папір, виготовлення слаймів, сказав, що проведення цього заходу відбувається “завдяки Максиму Березкіну, який іде в народні депутати, людина, яка знає, що таке працювати, що таке робота і що таке відпочивати разом із родиною. Максим Березкін. Завдяки йому сьогодні ця подія”. А також ведучий анонсував ряд таких же заходів: “сьогодні, завтра, та кожен день, ми будемо робити такі яскраві точки, яскраві моменти в місті, в області, щоб кожен міг насолоджуватися прекрасними літніми днями”.

Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію щодо ймовірного порушення норм виборчого законодавства, зокрема, частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» та статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення та надали свої пояснення правоохоронцям, які прибули на місце події.

У коментарі ОПОРІ Андрій Перевозник, довірена особа кандидата у народні депутати у 157 виборчому окрузі Максима Березкіна (зареєстрований Постановою ЦВК від 27 червня 2019 року № 1353), зазначив, що не вбачає в організованому масовому заході непрямого підкупу, адже «є законодавство, яке ми не порушуємо. Якщо взяти законодавство, то це одна з форм агітації, передбачена чинними законодавством – можна влаштовувати масові заходи».

Крім того, Андрій Перевозник пояснив спостерігачам ОПОРИ, що фінансування заходу, в тому числі і робота аніматорів, відбувається з виборчого фонду. Зокрема, він зауважив, що масовий захід фінансується “офіційно, з виборчого фонду, звичайно є договір з організаторами. І ці кошти, які тут будуть, вони оплачені з виборчого рахунку”.

Наступного дня, 11 липня 2019 року, спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано подібний захід із такою ж розважальною програмою уже в іншому районі міста Суми (у дворі будинку №81 на вулиці Ковпака).

Зауважимо, що відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. Статтею 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідність за здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, або проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації. Такі порушення можуть тягти за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.