На Черкащині кандидати в народні депутати продовжують агітувати під час проведення концертних заходів. Цими вихідними під час святкування Івана Купала спостерігачі ОПОРИ фіксували політичну рекламу та агітаційні виступи кандидатів у Кам’янці, Корсуні-Шевченківсьому, Самгородку та Городищі.

У місті Кам’янка, що в межах 198 округу, міська рада анонсувала святкування Івана Купала на місцевому стадіоні «Авангард». Зокрема, у анонсі заходу організатором значився саме орган місцевого самоврядування.

Проте, як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, протягом святкового заходу зі сцени неодноразово повідомлялося, що спонсором заходу є кандидатка в народні депутати за цим виборчим округом Людмила Супрун. Окрім того, на сцені був розміщений банер із її зображенням.

Під час концерту проводилися конкурси для всіх охочих і видавалися подарунки: електрочайники, посуд, вентилятори тощо. На сцені виступали Альона Амаргалієва та Тамерлан. Додамо, що Амаргалієва є донькою кандидата Костянтина Омаргалієва, який також балотується по 198-му виборчому округові.

Того ж дня у селі Самгородок, що в Смілянському районів (198 округ) теж відбувалося святкування Івана Купала. Анонс заходу був розміщений на білбордах із зазначенням, що його спонсорами в тому числі є партія ВО «Черкащани», кандидат від якої Павло Карась балотується за цим округом.

На фестивалі виступав гурт «Лісапетний батальйон».

Відзначимо, що зі сцени виступав кандидат за цим округом Сергій Рудик. Також на заході була присутня кандидатка Валентина Коваленко. Під час святкування роздавалася газета на її підтримку.

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, 6 липня святкові концерти у межах 196 виборчого округу відбувалися за сприяння кандидата в депутати за цим округом від партії «Слуга народу» Андрія Стріхарського.

Зокрема, під час виступу в місті Корсунь-Шевченківський дует Альона Амаргалієва та Тамерлан зі сцени повідомили, що приїхали на концерт саме за сприяння Стріхарського. Окрім того, на міській площі була розміщена агітаційна продукція із зображенням кандидата, а також припарковані брендовані автомобілі.

Того ж дня у Городищі виступала Катерина Бужинська. Концертна сцена була оздоблена політичною рекламою Андрія Стріхарського. Серед глядачів під сценою було багато людей різного віку у брендованих футболках та кепках.

Також зі сцени виступив кандидат від партії «Сила і честь» за 194-м округом Валерій Макеєв. Він закликав голосувати за Стріхарського. Пояснив це тим, що давно його знає і вважає другом.

Варто зазначити, що виступи кандидатів в депутати під час різних святкових концертів на Черкащині відбуваються систематично під час виборчої кампанії.

Так, як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, 29 червня під час музичного фестивалю «Трипільські зорі», що проходив у Черкасах, ведуча зі сцени повідомила, що присутнім на фестивалі були надані солодощі від кандидатки в народні депутати Людмили Русаліної (197-й округ). Окрім того, на сцені музичного фестивалю знаходився банер із прізвищами спонсорів заходу, серед яких кандидати Євгеній Курбет (196 округ), Людмила Бордунос (194) та вище згадана Людмила Русаліна. Кандидати Русаліна, Бордунос, а також Дмитро Кухарчук та Віктор Євпак виголосили передвиборчі промови зі сцени.

Спостерігачі ОПОРИ звернулися в поліцію з проханням перевірити, чи мав місце непрямий підкуп виборців і чи була надана спонсорська допомога із виборчих фондів кандидатів.

Окрім того, 2 липня у Каневі (197 виборчий округ) під час «Кварталфесту» ведучі неодноразово згадували кандидата за цим округом Олександра Скічка. Також агітатори із символікою кандидата в роздавали агітаційні листівки за нього, сам Скічко у цей час спілкувався з виборцями.



«Згідно з частиною 8 статті 68 закону «Про вибори народних депутатів», підтримка кандидатом у депутати в одномандатному окрузі від свого імені проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрацій фільмів, телепередач чи інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на власну підтримку може здійснюватися лише у разі фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду цього кандидата у депутати в одномандатному окрузі», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Зазначимо, що нині також анонсується низка концертів, що відбудуться на Черкащині. Так, 9 липня у Золотоноші виступить Олег Винник за підтримки «Аграрної партії», 13 липня  в Умані анонсовано виступ Ольги Полякової, а 14 — теж в Умані – знову Олега Винника і все за сприяння кандидата в депутати Антона Яценка.

Нагадаємо, протягом 28-30 червня чинний нардеп та кандидат в народні депутати Антон Яценко взяв участь в організації трьох святкових заходів в містах Умань, Христинівка та Монастирище.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.