8 липня члени 181 окружної виборчої комісії вдруге вирішили попросити Центральну виборчу комісію замінити голову Тетяну Гаєву. Остання, в свою чергу, написала заяву в поліцію про «рейдерське захоплення дільниці».

На черговому засіданні окружної виборчої комісії 181 виборчого округу 8 липня члени прийняли постанову про звільнення всіх залучених працівників. Причиною для розірвання договірів стало те, що члени комісії не змогли ознайомитись з повним пакетом документів і не мали змоги оцінити обсяг виконаних робіт. Замість звільнених працівників комісія вирішила найняти нових, проте голова комісії Тетяна Гаєва відмовилась підписувати з ними договори. Також комісія звернулася до ЦВК з поданням про заміну голови окружної виборчої комісії.

Наступного дня, 9 липня голова ОВК викликала поліцію, заявивши, що відбувається «рейдерське захоплення комісії». Вона дала пояснення поліцейським і написала заяву.

Члени ОВК, в свою чергу, написали заяву до поліції на Тетяну Гаєву, заявляючи, що вона «забрала ноутбук, який необхідний для нормального функціонування ОВК і не повертає».

10 липня Гаєва подала заяву до Служби безпеки України на секретаря комісії Сергія Шатохіна.

«Подала через те, що не допускають до системи «Вибори» Михайла  Колонтаєвського, нашого системного адміністратора. Завтра прийде СБУ і Служба спецзв’язку, а він (Шатохін, прим. ОПОРИ) недопускає Михайла, каже, що той звільнений», — прокоментувала голова ОВК 181 Тетяна Гаєва (суб’єкт подання політична партія «Громадянська позиція»).

«8 липня на засіданні комісія прийняла вмотивоване рішення про розторгнення договорів зі всіма залученими працівниками, в тому числі і з системним адміністратором. Одною з причин розторгнення договору була відсутність акту виконаних робіт і ксерокопій паспорту і ідентифікаційного коду, а також цей договір заключений без дотримання нормативних актів, які передбачені на цих виборах. Також ця людина не виконала всі вимоги кріптозахисту системи «Вибори», не підписала жоден з документів, які передбачені інструкцією з користування системою, не завела жодного з журналів, не прошла її і не підписала у голови комісії . Чого він 9 липня робочий день пропустив, хоча він вважав, що працює? Вчора також були подання, також була робота щоб заходити в систему «Вибори». Ми так розуміємо, що він перечекав, порадився з кимось і прийшов 10 липня, щоб ввійти в систему, роздрукувати ці журнали і «заднім числом» їх підписати. Враховуючи, що станом на сьогодні у нього нема правових підстав знаходитись в приміщенні ОВК, ми йому не рекомендували підходити до системи «Вибори», — прокоментував секретар 181 ОВК Сергій Шатохін (суб’єкт подання «Радикальна партія Олега Ляшка»).

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)