Нещодавно у Дружківці відбулося святкування Івана Купала при участі міського голови Валерія Гнатенка, який одночасно є кандидатом у виборчому окрузі №49. Саме святкування та участь у ньому міського голови висвітлено на сайті міської ради, а для запрошення гостей на захід надрукувано 2500 листівок із зображенням кандидата Валерія Гнатенка та з логотипом партії Опозиційна платформа – «За життя!».

6 липня жителі Дружківки відсвяткували Івана Купала на березі річки Казений Торець. Напередодні заходу були поширені агітаційні листівки з анонсом заходу, на яких міський голова Дружківки Валерій Гнатенко, як кандидат у народні депутати від Опозиційної платформи «За життя!», запрошував на свято.

Спостерігачка ОПОРИ повідомляє, що на вході до парку, де відбувалась подія, стояли банери із зображенням кандидата Гнатенка та роздавались агітаційні матеріали, а присутня на заході кандидатка у депутати від Опозиційної платформи «За життя!» Наталія Королевська дякувала за підтримку кандидата-однопартійця Гнатенка. Про участь міського голови в цій події також зазначено на сайті міської ради.

Фото з Фейсбуку Наталії Поколенко

«Звертаю увагу кандидатів, які є посадовими чи службовими особами органів влади на необхідності розмежовувати виконання посадових обов’язків з агітаційною діяльністю. Відповідно до пункту 3 частини 5 статті 3 Закону «Про вибори народних депутатів України», рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати і партій», - коментує координаторка спостереження ОПОРИ за виборами у Донеччині.

Спостерігачі ОПОРИ також з’ясовують джерело фінансування і статус заходу, оскільки частина 4 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» прямо забороняє проведення агітаційних заходів та розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Частина 22 цієї статті забороняє кандидатам у депутати використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.