На Одещині утворення дільничних виборчих комісій відбулося вчасно і без порушень. При цьому кандидатів на посади членів ДВК в усіх 11 одномандатних округах області висунули партії «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу» і ВО «Батьківщина», - повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Водночас не в усіх округах області кандидати у нардепи, що були висунуті партіями, скористались правом подання кандидатур до складу ДВК свого виборчого округу. Зокрема, від партії «Слуга народу» таким правом не скористався кандидат в ОВО №138, від партії «Опозиційна платформа – За життя» - кандидати в ОВО №№134 і 135, від ВО «Батьківщина» правом подання кандидатур до складу ДВК своїх виборчих округів скористались лише кандидати в округах №№ 134, 135, 138 та 143. 

Лише в одному виборчому окрузі подали кандидатури на включення до складу ДВК партії, що висунули кандидатів у загальнодержавному окрузі: «Опозиційний блок» (ОВО №134), Радикальна партія Олега Ляшка (ОВО 134), партія Сила і Честь (ОВО 134). З партій, від яких були зареєстровані кандидати в одномандатних виборчих округах Одеської області, лише в окрузі № 136 кандидат від партії «Європейська Солідарність» подав своїх представників до складу ДВК виборчого округу. Також лише в одному окрузі були подані кандидатури до складу ДВК від кандидата в ОВО №135 від партії «Громадянська позиція». У  чотирьох виборчих округах кандидати і партії здійснили недостатню кількість подань для формування ДВК у мінімальному складі (ОВО №№ 138, 140, 142, 143). У таких випадках члени ДВК включались до їх складу за поданнями голів окружних виборчих комісій.

 
 

Найбільш поширеною проблемою під час утворення ДВК в Одеській області було включення однієї і тієї ж особи до різних подань. Такі випадки зафіксовані в округах №№ 133, 135, 137, 139, 141 та 143. Тим не менш, такі випадки не мали масового характеру.

Зафіксовано лише один випадок подання кандидатури до складу ДВК, яка не має права бути членом комісій: на окрузі № 133 до складу ДВК запропонували довірену особу кандидата в нардепи.

Що стосується відхилення кандидатур до складу ДВК, то основними причинами було подання однієї особи до складу ДВК одразу від декількох суб’єктів подання. Майже в усіх таких випадках члени ОВК відхиляли відповідні кандидатури. Лише в ОВК №135 в таких випадках телефоном з’ясовували, від якого суб’єкта подання бажає бути включеною особа до складу ДВК, та включали її відповідно до цієї інформації.

Також в області відхилення семи кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, щодо яких не були виправлені технічні описки і неточності суб’єктом подання протягом визначеного часу.

Всього ж у складі ДВК працюватимуть 21 381 особа.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)