Під час візиту президента Володимира Зеленського в Ужгороді 6 липня відбулася робоча зустріч із правоохоронцями та керівниками митниці кількох областей України, на якій були помічені і кандидати у народні депутати від «Слуги народу» від мажоритарних округів області.

На заході, ймовірно, були присутні усі 6 кандидатів-мажоритарників від «Слуги народу» на Закарпатті, зокрема - їх зафіксовано на фото, що є у розпоряджені закарпатської команди ОПОРИ: кандидат по мажоритарному округу №68 (центр - Ужгород) Олександр Пекарь, по округу №69 (центр - Мукачево) Едгар Токар, по округу №70 (центр – Свалява) – Михайло Лаба,  по округу №71 (центр - Хуст) Сергій Грабар, по округу №72 (центр - Тячів) – Вадим Носа, по округу №73 (центр - Виноградів) – Іван Маргітич.

 

 

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, присутні кандидати на заході не брали участь у розмові Володимира Зеленського із керівниками митниці та загалом не оголошували публічних промов.

«Оскільки візит президента до Закарпатської області носив робочий характер, постає питання - в якій якості на заході були присутні особи, які є кандидатами від партії «Слуга народу». За інформацією із сайту ЦВК, тільки один - Михайло Лаба - є представником місцевого самоврядування, а саме - головою села Невицького.  Решта п’ять мажоритарників не є державними службовцями, відтак не могли бути на зустрічі у зв’язку із своєю прямою роботою, - резюмує координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Згідно із Законом, рівність прав і можливостей кандидатів забезпечується забороною втручання органів державної влади, влади Криму, органів місцевого самоврядування у виборчий процес».

5 липня на зустрічі кандидата у народні депутати по округу №68, чинного депутата Закарпатської обласної ради Андрія Андріїва з виборцями, що пройшла в одному із ужгородських дворів, спостерігачі ОПОРИ зафіксували  присутність директора департаменту міського господарства Ужгородської міської ради Володимира Бабидорича. За інформацією спостерігача, спершу Андрій Андріїв представив себе як депутата обласної ради. Через деякий час він зазначив, що продовжує зустріч вже як кандидат у нардепи і тоді попрохав Володимира Бабидорича покинути зібрання.

На інформаційному сайті Міжір’я online з’явилася публікація із заголовком «Бібліотекарі Міжгірщини висловили підтримку Василю Щуру на виборах до Парламенту». Василь Щур – кандидат-самовисуванець по округу №70 (центр - Свалява), який займає посаду голови Міжгірської райради. У новині йдеться, що у селі Запереділлі, що у Міжгірському районі, знаходиться одна з кращих сільських електронних бібліотек області. Також у матеріалі наголошують, що ідея створення електронної бібліотеки належить саме кандидату у народні депутати Василю Щуру, тому місцеві бібліотекарі “підтримають його на виборах народних депутатів і закликають це зробити своїх колег із інших районів округу”.

«На чергові планові збори бібліотекарів Міжгірщини було запрошено й Василя Щура. Освітяни розповіли про болючі проблеми й висловили підтримку кандидату в народні депутати. Більше того звернулись до колег із інших п’яти районів зробити те ж саме, якщо вони й справді переживають за розвиток бібліотек у своїх населених пунктах», - йдеться у новині.

«В усіх трьох описаних кейсах можуть вбачатися ознаки використання адмінресурсу для прихованої агітації та ознаки порушення принципу рівності прав і можливостей кандидатів,» - каже координатор.

Відповідно до частини 2 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», участь у передвиборчі агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам.

                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)