У Житомирській області в одномандатному виборчому окрузі №64 (м. Коростень) невідомі розкидали по вулицях газети з ознаками «чорного піару» проти кандидата в народні депутати Володимира Арешонкова, який є нардепом від цього округу і знову балотується шляхом самовисування. 

Інформацію про це і фото газет опублікував на своїй сторінці місцевий активіст Олександр Ігнатьєв. 

«Сьогодні вночі в Олевському районі Житомирської області невідомі люди викидали газети прямо на дорогу по вул. Набережній в м. Олевськ і в Кам'янці. А в селі Кишин та інших селах залишали пачки на зупинках. Невідомі люди діяли оперативно і швидко. У газетах немає вихідних даних, де вона друкувалась, який тираж і хто замовник. Прочитав її, і побачив тільки негативну інформацію відносно кандидата в депутати Володимира Арешонкова. Тому, не складно здогадатись, хто замовник цієї газети», – йдеться у дописі. 

Газета має назву «Справжній голос громади». На першій сторінці фото кандидата  Володимира Арешонкова і напис: «Володимир Арешонков: історія одного негідника». 

Підпис:  Фото зі сторінки Олександра Ігнатьєва

У коментарі ОПОРІ прес-секретар кандидата в нардепи  Алла Яковенко розповіла, що газети розповсюджували за одну ніч у всіх районах округу і представники Володимира Арешонкова написали заяву до поліції. 

«Вийшла дискредитаційного характеру газета. Газета-підробка на обласну газету «Голос громади». Газета була розповсюджена за одну ніч у 4 районах: Олевський, Коростенський, Лугинський і Овруцький. Не зовсім розповсюджена, розкидана по дворах, на вулицях пачками валялася. Зрозуміло, що територія округу велика і це все було сплановано. Ми звернулися до правоохоронних органів. З самого початку виборчої кампанії ми збираємо доказову базу: це фото факти, відео, заяви наші до правоохоронних органів, до ЦВК, те що ми по «двійнику» зверталися і готуємо таку самостійну доказову базу: як хотіли сфальсифікувати вибори опоненти в 64 виборчому окрузі. Ми її після виборів оприлюднимо обов'язково», – зазначила Алла Яковенко. 

У поліції ОПОРІ повідомили, що за вказаним фактом триває перевірка. 

«7 липня до Коростенського відділу поліції звернулась довірена особа кандидата в народні депутати, про те, що у місті Олевську розповсюджували агітаційні матеріали на зупинках громадського транспорту у вигляді газети, без зазначення, власника,  тиражу, кількості примірників та установи, яка здійснила друк. За вказаним фактом розпочата перевірка», – 8 липня розповіла керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко.

Відповідно до  частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.10. Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

У частині 7 статті 69 Закону зазначено: друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. У той же час, виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, заборонено прямою вказівкою частини 23 статті 74 згаданого закону.

Як повідомляла ОПОРА, поліція Житомирщини відкрила кримінальне провадження за фактом реєстрації так званого «двійника» кандидата в народні депутати по виборчому окрузі №64 (м. Коростень). Там балотуються два кандидати із схожими прізвищами – Анатолій Арешков та Володимир Арешонков.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)