«Настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору УПЦ КП отець Богдан Бойко - за Гундича!» – під такою назвою в мережі Facebook поширюють відео, в якому отець Богдан підтримує кандидата в народні депутати від одномандатного виборчого округу №62 (м. Житомир) Ігоря Гундича. 

Відеоролик 7 липня опублікували на сторінці, яка має назву «Гундич – кандидат від житомирян». 

«Настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору УПЦ КП отець Богдан Бойко: «Мені не всеодно, що буде в Україні, в Житомирщині і в Житомирі. Більше 20 років я знаю людину, яка багато зробила для Свято-Михайлівського кафедрального собору та його громади, тому підтримую у Верховну Раду України Ігоря Петровича Гундича!», – йдеться у описі до відео. 

Ці слова о. Богдан озвучує у відеоролику, знятому на фоні собору.

 ОПОРА звернулась до  отця Богдана Бойка з проханням прокоментувати чи з власної ініціативи чи на прохання кандидата було зняте дане відео.

«Я думаю, що ніхто не бігає і не хватається за кандидатів, я думаю, що кандидати бігають і хапаються за людей. Політична партія це одне, а вияв особистості – це зовсім інше, бо ми всі священики, і всі прихожани, і всі церковні люди є членами даного суспільства. І в даному суспільстві хотілося, щоби було набагато краще для людей», – зазначив о. Богдан Бойко. 

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зауважила: «Закон України «Про вибори народних депутатів України» не встановлює обмежень для священнослужителів, але й не відносить їх чи релігійні організації до числа суб’єктів виборчого процесу. А от ч. 8 ст. 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачає обмеження: «Релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами.» Отже як громадянин, отець може вести агітацію «за» або «проти» певного кандидата. Але він не може при цьому виступати від імені релігійної організації – релігійної громади Свято-Михайлівського кафедрального собору УПЦ КП та має утримуватися від розповідей про діяльність кандидата на користь конкретної релігійної громади».

23 червня Центральна виборча комісія зареєструвала Ігоря Гундича кандидатом в народні депутати, балотується шляхом самовисування.  Був головою Житомирської обласної державної адміністрації. 24 червня Президент Володимир Зеленський звільнив його з посади .

Відповідно до ч. 3 ст. 35 Конституції України церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави. 

Як повідомляла ОПОРА, Житомирський міський голова записав агітаційне відео в підтримку  кандидата в нардепи.
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)