Благодійні фонди кандидатів напередодні виборів роздають окуляри та навіть проводять ремонти вулиць.

6-7 липня у Дніпровській міській поліклініці №6 благодійний фонд «Генадія Гуфмана» проведе консультацію офтальмолога та видасть окуляри людям похилого віку. Такі об’яви зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА по всій території виборчого округу №26. Небайдужі громадяни також неодноразово повідомляли про це представників місцевого осередку ОПОРА Дніпро.

7 липня спостерігачі ОПОРИ прибули до поліклініки. На вході та в середині приміщення спостерігачі нарахували ще близько десяти аналогічних плакатів. Безпосередньо під одним з них громадяни з паспортом реєструвались на вході. На другому поверсі, де відбувався прийом пацієнтів, громадяни мали знову зареєструватись та отримати талончик до лікаря.

У кабінетах, де відбувався огляд пацієнтів та видача окулярів, спостерігачі ОПОРИ не помітили плакатів благодійного фонду, громадяни не отримували додаткової агітаційної продукції із закликом голосувати за того чи іншого кандидата. Проте, активісти ОПОРИ вирішили все ж поцікавитись у самих відвідувачів поліклініки, які в цей день прийшли за оголошенням, чи на їхню думку пов’язана така діяльність благодійного фонду з виборами, які відбудуться 21 липня 2019 року.

Валентина Нікітічна розповіла, що дізналась про безкоштовну видачу окулярів з оголошення на під’їзді. «Я на 120% впевнена, що це пов’язано з виборами, але на мій вибір це не вплине. Я вже визначилась».

Громадянки в черзі вирішили подякувати Генадію Гуфману та розповіли, що знають, що він робить дороги.

У 25 виборчому окрузі в Дніпрі, діючий народний депутат та кандидат у депутати від цього округу Максим Курячий на своїй фейсбук сторінці поширює інформацію, що також сприяє ремонту внутрішньоквартальних доріг. Також, на його сторінці розміщено інформацію щодо ремонту електрощитових. На фото можна побачити, як люди в яскравих жилетках з написом «Максим Курячий. Народний депутат. Програма розвитку районів» проводять ремонтні роботи.

Також, громадяни повідомляли спостерігачів ОПОРИ про розповсюдження продуктових наборів в брендованих пакетах з написом «Максим Курячий», проте, зафіксувати сам факт розповсюдження продукції наразі не вдалось.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що благодійний фонд кандидата у народні депутати Вадима Нестеренка проводить лотерею.

Згідно  з частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати(насьогодні - 125,19 грн.)), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

У частині 3 статті 160 Кримінального кодексу України йдеться, що здійснення передвиборної агітації) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг- карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)