Напад на намет партії ВО «Свобода» у Черкасах поліція розслідує як хуліганство, а інформацію щодо поваленого білборду у Чигирині наразі перевіряє.

Сьогодні, 8 липня, близько 9.30 невідомий чоловік у військовій формі погрожував ножем агітаторам партії ВО «Свобода», які перебували в агітаційному наметі. Про це в коментарі ОПОРІ повідомив депутат Черкаської міської ради від ВО «Свобода» Максим Шило.

«До наших двох агітаторів підійшов чоловік у мілітарному одязі й почав погрожувати ножем. Він назвав нашу партію своїми особистими ворогами. Далі він пішов по місту, ми викликали поліцію. Його затримали в магазині АТБ і вилучили ножа», - розповідає Шило.

Фото з Facebook ВО «Свобода»

У секторі комунікацій Головного управління Нацполіції в Черкаській області повідомляють, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 296 ККУ (хуліганство).

«Зранку до поліції надійшло повідомлення, про те що до одного із агітаційних наметів у центрі міста підійшов невідомий чоловік та, погрожуючи ножем, пошкодив агітаційну продукцію, після чого з місця пригоди втік. Зловмисника затримано в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 4 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років», - коментує ОПОРІ виконуюча обов’язків начальника сектору Наталія Ткачук.

Окрім того, вчора, 7 липня у Чигирині був повалений білборд із політичної рекламою кандидата в депутати по 195 окрузі від партії «Слуга народу» Олега Арсенюка. Про це сам Арсенюк повідомляє у «Фейсбуці».

Фото з Facebook-сторінки Олега Арсенюка

«У поліцію надійшло повідомлення про повалений борд. Ця інформація внесена до журналу єдиного обліку. Нині триває перевірка», - коментує цей інцидент Наталія Ткачук.

Водночас, як інформують в черкаській поліції, з початку виборчого процесу до правоохоронців надійшло 77 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Відкрито три кримінальні провадження за частиною 1 статті 157 (перешкоджання здійснення виборчого права). Також складено один адміністративний протокол за статтею 212-13 (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять вихідних даних).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.