У період з 29 червня по 4 липня спостерігачі ОПОРИ п’ять разів зверталися в поліцію через ймовірні порушення виборчого законодавства.. Було подано 8 заяв, які стосувалися 20 об’єктів. Випадки стосувалися білбордів кандидатів у депутати Андрія Білецького, Леоніда Бицюри, Михайла Головка та політичних партій «Європейська солідарність», «Українська стратегія Гройсмана» Аграрна партія України і «Слуга народу», а також банера кандидата Володимира Шматька. Поза тим, на зауваження спостерігача ОПОРИ припинили розміщення банерів з передвиборною агітацією Романа Василіцького у заборонених місцях.

Одномандатний виборчий округ №163 (місто Тернопіль)

29 червня спостерігач ОПОРИ звернувся із заявою в правоохоронні органи через факт розміщення рекламних щитів із передвиборною агітацією на будівлі державної форми власності. Спостерігач зафіксував білборди партії «Слуга народу» із написом «Зе! Депутат слуга народу» та кандидата-мажоритарника Леоніда Бицюри (ВО «Свобода») із його зображенням та написом «Дорогі випускники, Тернопіль пишається вами! З повагою Леонід Бицюра» на фасаді «Будинку залізничників» (проспект Степана Бандери). В обох випадках на друкованих агітаційних матеріалах були вказані вихідні дані.

30 червня спостерігач ОПОРИ на круговому перехресті проспекту Степана Бандери (Збаразьке кільце) виявив білборд із зображенням кандидата у депутати Андрія Білецького та написом такого змісту «На захисті країни. Андрій Білецький. Національний корпус» без вихідних даних. Білецький балотується в загальнодержавному виборчому окрузі від ВО «Свобода».

Одномандатний виборчий округ №164 (місто Збараж)

30 червня спостерігач ОПОРИ звернувся до Лановецького відділу поліції ГУНП через агітаційні матеріали без вихідних даних кандидата-мажоритарника Михайла Головка. Білборд із зображенням кандидата, логотипом партії ВО «Свобода» та написом «Вітаю зі Святою Трійцею та Зеленими святами. Народний депутат України Михайло Головко» був розміщений при в’їзді у місто Ланівці.

Одномандатний виборчий округ №166 (місто Теребовля)

4 липня спостерігач ОПОРИ написав дві заяви та повідомив правоохоронні органи про ймовірні порушення у веденні передвиборної агітації Аграрної партії України та партії «Європейська солідарність». Два білборди без вихідних даних із логотипом першої політичні та написом «Аграрна партія йде в парламент» були розміщені обабіч дороги між селами Деренівка та Плебанівка (Теребовлянського району).

На цій же частині дороги спостерігач ОПОРИ зафіксував два білборди з рекламним повідомлення «Захистимо європейське майбутнє України. Eurosolidarity.org. Європейська Солідарність». На одному з них також було розміщене зображення та зазначені ім’я і прізвище кандидатки у депутати в загальнодержавному виборчому окрузі від партії «Європейська Солідарність» Ірини Геращенко.

На вищезазначених агітаційних матеріалах відомості про замовника, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск нанесені не друкарським способом, а способом наклеювання.

«Цей факт може свідчити про те, що ця агітаційна продукція виготовлена не з виборчого фонду партії», - зауважує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

2 липня у селі Великий Говилів (Теребовлянського району) група осіб розвішували матеріали з передвиборною агітацією кандидата-мажоритарника від Об’єднання «Самопоміч» Романа Василіцького. Один із представників прикріпив банер на електроопорі. Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зробив зауваження, вказавши, що це заборонено законодавством (частина 7 статті 8 Закону України «Про рекламу»). У результаті чого банер було знято.

Одномандатний виборчий округ №167 (місто Чортків)

30 червня, під час моніторингу розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації на носіях зовнішньої реклами в одномандатному виборчому окрузі №167, спостерігач ОПОРИ зафіксував 11 білбордів та один банер без передбачених законодавством вихідних даних. Він склав три заяви про ймовірні порушення виборчого законодавства та звернувся до Чортківського відділу поліції ГУНП.

Перший випадок стосувався банера із написом «Сила людей. Чортків розвивається і це велика праця команди. Володимир Шматько», який був розміщений на фасаді будівлі в місті Чортків по вул. Тараса Шевченка. Друкована продукція містила згадки про суб’єктів виборчого процесу партію «Сила людей» та кандидата-мажоритарника від цієї політсили Володимира Шматька.

Також спостерігач ОПОРИ у місті Чорткові на вулиці Копичинецька виявив п’ять білбордів партії «Європейська солідарність» без необхідних відомостей. На всіх рекламних щитах було розміщене повідомлення «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся. Eurosolidarity.org. Європейська Солідарність», у трьох випадках воно супроводжувалося зображенням кандидата у депутати Петра Порошенка.

При в'їзді в місто Чортків по обидва боки дороги спостерігач зафіксував 6 білбордів із надписом «Українська Стратегія. Володимир Гройсман. Strategy.ua», на яких теж не було вказано вихідних відомостей.

«Вихідні дані на друкованих матеріалах передвиборної агітації передбачені законодавством для того, щоб можна було відслідкувати чи дана продукція оплачена із виборчого фонду відповідного кандидата чи партії. Адже для забезпечення рівних умов для всіх суб'єктів виборчого  процесу, передвиборна агітація кандидатів у депутати може проводитися лише за рахунок коштів із виборчих фондів», - пояснює.

У частині 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначено, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Відповідно до частини 23 статті 74 цього Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів без перерахованих вище відомостей.

Також частиною 5 статті 74 Закону забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Статті 212-14, 212-13 та 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають відповідальність за розміщення агітматеріалів у заборонених законом місцях, за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації.

Відповідно до частини 7 статті 8 Закону України “Про рекламу” розміщення реклами або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні (у тому числі опорах) зовнішнього освітлення забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)