Районні відділи державної реєстрації актів цивільного стану та державної виконавчої служби, що підпорядковані Головному територіальному управлінню юстиції у Хмельницькій області, поширили на своїх сторінках у мережі Facebook агітаційні матеріали кандидата – начальника обласного управління юстиції.

Дописи, поширені зі сторінки кандидата в народні депутати у виборчому окрузі №193 Віктора Худняка, який наразі очолює Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області, з'явилися на сторінках «Старосинявський РВДВС ГТУЮ у Хмельницькій області» (3 липня), «Полонський РВ ДРАЦС ГТУЮ у Хмельницькій області» (2 липня) та «Старокостянтинівський РВ ДРАЦС ГТУЮ у Хмельницькій області» (1 липня).

В інформації про сторінку Віктора Худняка зазначено, що це «офіційна сторінка кандидата в народні депутати України по 193 виборчому округу», пости стосуються діяльності саме кандидата в народні депутати України.

Щодо дописів, які поширили на сторінках державних органів у соцмережі, то це повідомлення кандидата про його участь у парламентських виборчих перегонах та агітаційний ролик, в якому Віктор Худняк говорить, чому йде до парламенту, та закликає приєднуватися до його команди.

Треба зазначити, що районні відділи державної реєстрації актів цивільного стану та державної виконавчої служби підпорядковуються управлінням державної реєстрації та державної виконавчої служби в структурі територіальних управлінь юстиції.

«Виборче законодавство не дозволяє кандидатам, передусім посадовцям, використовувати для передвиборчої агітації ресурси за місцем роботи та своїх підлеглих. Законом також заборонена участь в агітації органам державної влади. Інакше можна говорити про ознаки застосування адмінресурсу», – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Відповідно до частини 22 статті 74 Закон України «Про вибори народних депутатів України» кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу. Крім того,  кандидатам у депутати, які займають посади в державних органах, забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, посадових та службових осіб державних органів.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 74 Закон України «Про вибори народних депутатів України» участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)