У Черкасах невідомі порізали агітаційні куби кандидатів в депутати по 194 округу, де балотуються кандидати у депутати Дмитро Кухарчук (самовисування) та Віктор Євпак (партія «Голос»).

У ніч з 25 на 26 червня невідомі вперше пошкодили агітаційні куби кандидата в депутати Дмитра Кухарчука. Тоді були порізані три конструкції, розміщені в мікрорайоні Хімселища та на вулиці Зеленій.

«Загалом з початку виборчого процесу було пошкоджено десь шість наших кубів. Важко сказати точно, бо деякі ми відновлювали, а їх потім знову пошкоджували. В основному це район «Дніпровський» та Хімселище, один – у середмісті ближче до центру. До поліції ми не зверталися», - коментує член штабу кандидата Дмитра Кухарчука Костянтин Мірошниченко.

(Фото із «Фейсбуку»)

У ніч з 2 на 3 липня невідомі порізали агітаційні куби кандидата в депутати від партії «Голос» Віктора Євпака. Загалом пошкоджені дві конструкції: одна на бульварі Шевченка біля Черкаського державного технологічного університету, інша – на Замковому узвозі біля Долини троянд. У першому випадку із куба було вирізане обличчя Святослава Вакарчука – першого номера виборчого списку «Голосу», у другому – обох політиків. У ніч з 3 на 4 липня були пошкоджені ще 16 кубів.

«Загалом уже пошкоджено 18 наших кубів. Здається, лише один в місті лишився неушкодженим. Ми вже звернулися в поліцію з однією заявою, і ще з однією звернемося сьогодні. Загалом поліція уже працює», - коментує Віктор Євпак.

3 червня Євпак звернувся до поліції з проханням внести відомості до ЄРДР та провести досудове розслідування інциденту.

«Згідно з частиною 25 статті 74 закону «Про вибори народних депутатів», перешкоджання здійсненню права на проведення передвиборної агітації, а також порушення встановленого законом порядку проведення такої агітації тягнуть за собою відповідальність, встановлену законами України. В цьому випадку такі дії пов'язані із пошкодженням майна, відтак якщо правоохоронні органи їх кваліфікують як хуліганство, то, згідно з частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України, винним загрожує штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, чи обмеженням волі на строк до п'яти років. Якщо такі дії визнають перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, то, згідно з частиною 2 статті 157 Кримінального кодексу України, такі дії караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк», - коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області.

У секторі комунікацій Головного управління Нацполіції в Черкаській області ОПОРІ повідомили, що із початку виборчого процесу надійшло 40 заяв про можливі порушення виборчого законодавства. Поліція відкрила два кримінальні провадження за частиною 1 статті 157 ККУ (перешкоджання здійснення виборчого права). Вони стосуються інцидентів у Черкасах та Звенигородці.

Нагадаємо, під час президентської кампанії у Черкасах невідомі нищили та шкодили білборди й сітілайти кандитатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.