У Кіровоградській області святкування Дня молоді стало каталізатором агітаційної активності кандидатів у народні депутати. Вони вітали на заходах, організованих сільськими, селищними та міськими  радами, привозили артистів, організовували змагання, відкривали спортивні майданчики, дарували фейєверки. Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували виступ кандидата у нардепи та кульки зі згадуванням ім’я та прізвища політика на святкуванні 96-річниці створення Світловодського району. Більшість згаданих випадків можуть бути порушенням ч. 4 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів».

Кандидат у народні депутати Станіслав Березкін, який балотується в окрузі № 100 (центр – м. Бобринець), привіз солістів Кіровоградської обласної філармонії в Компаніївку. Про це йдеться на сторінці об’єднаної територіальної громади в соціальних мережах. На заході виступав селищний голова, колективи з районного будинку культури. На сайті народного депутата зазначено, що солісти обласної філармонії приїхали на свято на запрошення благодійного фонду Станіслава Березкіна «Добротвір».

У прес-службі нардепа повідомили, що артистів запрошував благодійний фонд «Добротвір», який не має стосунку до виборів.

Кандидат у депутати Євген Лучков, який балотується в окрузі № 100, проводить змагання «Ігри патріотів». На День молоді такий захід пройшов у місті Новоукраїнка. Також до свята депутат відкрив спортивний комплекс у смт Компаніївка. Про ці події він написав у соціальних мережах.

Володимир Духно, який балотується в окрузі № 100, розмістив на сторінці в соцмережах привітання з Днем молоді і написав, що побував на святі на селищі Гірниче у Кропивницькому.

Чинний народний депутат та кандидат Максим Поляков написав у соцмережах. що святкував разом з сільським головою та громадою села Злинка Маловисківського району. Депутат балотується в окрузі № 101 (центр – смт Голованівськ).

Кандидат у депутати в окузі № 101 Роман Тімуш розмістив у соцмережах вірш і світлину зі школярами з підписом «З днем молоді». На фото діти стоять на ганку навчального закладу і тримають у руках поліетиленові пакети з написом «Роман Тімуш, депутат Кіровоградської обласної ради». Як повідомляла ОПОРА, подібні пакети кандидат у народні депутати роздавав випускникам школи. Вміст пакетів невідомий.

Кандидат у депутати та чинний народний обранець Олесь Довгий (балотується в окрузі № 102, центр – м. Знам’янка)  побував на Дні Молоді у Знам’янці та Новгородці. Свята були організовані міськими та селищними радами. Олесь Довгий виступив перед присутніми із вітальним словом. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що нардеп також побував на святкуванні 86-річниці із дня створення Світловодського району. На святі – сцена, символічний вхід та територія була прикрашена кульками із написом «Олесь Довгий». Кандидат у депутати виступив із привітальним словом, а ведуча побажала перемоги на виборах. Прес-секретар нардепа запевнив, що вони не мають стосунки до кульок зі згадуванням ім’я та прізвища кандидата.

Під час святкування Дня молоді в Новгородці виступали ще два кандидата у народні депутати: Андрій Лаврусь та Олег Вєтров. Обоє балотуються в окрузі № 102.

Кандидат у депутати Олександр Поворознюк, який йде на вибори в окрузі № 103 (центр – м. Олександрія), подарував до Дня молоді фейєрверк. Про це йдеться на сторінці політика у Facebook.

Також протягом вихідних днів політики відвідували організації і установи з подарунками.

«На свята кандидати у депутати інколи агітують на заходах, організованих органами місцевого самоврядування. Щодо такої агітації у виборчому законодавстві є чіткі обмеження. Також – надають послуги і вручають подарунки як організаціям і окремим громадянам, що може мати можливі  ознаки чинного законодавства», – наголосила координаторка спостереження Громадянськоїмережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з ч. 4 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

У ч. 3 ст. 160  Кримінального Кодексу України йдеться, що здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг – карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)