Під час святкування Дня молоді у селищі Вишнівець по обидва боки сцени були розміщені банери з передвиборною агітацією кандидата у депутати в одномандатному окрузі №164 Володимира Кравця. У місті Зборові кандидат у депутати в загальнодержавному виборчому окрузі Петро Порошенко вийшов на сцену, щоб розпочати свій агітаційний захід, під час останнього номера концерту присвяченому Дню Конституції. В обох випадках організаторами концертів були місцеві органи державної влади. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

30 червня у селищі Вишнівець на стадіоні відбувалося святкування Дня Молоді. На обох краях сцени були розміщені банери із зображенням кандидата Володимира Кравця і написом «Добрий Самарянин. Кандидат по одномандатному окрузі №164. Володимир Кравець. Голова Вишнівецької ОТГ».

На афіші заходу було вказано «Відділ освіти, культури, молоді та спорту Вишнівецької ОТГ та Вишнівецький центр культури та дозвілля запрошують», а також «За підтримки селищного голови Володимира Кравця».

Спостерігачка ОПОРИ зателефонувала до Вишнівецької селищної ради, щоб з’ясувати хто був організатором заходу, чи була попередня домовленість з організаторами про встановлення банерів з передвиборною агітацією і чи не вважають вони, що наявність агітації на концерті є порушенням частини 4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

У відповідь заступник голови Вишнівецької ОТГ Юлія Цимбалюк підтвердила, що свято влаштував відділ освіти, культури, молоді та спорту селищної ради. Вона сказала, що організатори зверталися до різних спонсорів з проханням про матеріальну підтримку. Заступник голови повідомила, що сцена була встановлена одним із спонсорів. А можливою причиною розміщення банерів з передвиборною агітацією на ній, за її словами, було те, що особи, які встановлювали сцену не читали виборчого законодавства.

28 червня у Зборівському будинку культури відбувався концерт з нагоди Дня Конституції, організатором якого була міська рада. Під час виконання останньої пісні, на сцену вийшов кандидат у депутати Петро Порошенко разом із своєю дружиною. Також на сцену винесли банери із символікою політичної партії «Європейська солідарність». Коли пісня завершилася, ведуча оголосила: «Сьогодні до нас на свято завітав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська солідарність» Петро Олексійович Порошенко».

Кандидат Петро Порошенко звернувся до публіки і подякував, що у залі немає вільного місця. Тоді він подякував за підтримку на окрузі під час першого та другого туру президентських виборів. І сказав: «Твердо переконаний, що так само ми маємо перемагати у майбутньому». Далі лідер партії агітував голосувати за його політичну силу та підтримати кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі №165 (м. Зборів) Тараса Юрика.

У коментарі ОПОРІ про цю подію заступник голови Зборівської ОТГ Ярослав Гаранджук сказав, що агітаційний захід був організований після концерту міської ради, а Петро Порошенко вийшов на сцену по завершенні останньої пісні. Також заступник голови повідомив ОПОРІ, що був складений договір на оренду приміщення. За його словами, за час передвиборної кампанії до міської ради були звернення і від інших кандидатів з проханням надати в оренду будинок культури для проведення агітаційних заходів і нікому не було відмовлено.

«В часі виборчої кампанії всім суб'єктам виборчого процесу, а також органом місцевої влади, потрібно враховувати вимоги Закону України «Про вибори народних депутатів України», щоб не допускати ситуацій, які містять ознаки порушень», - наголошує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

У частині 4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» вказано, що забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Відповідно до пункту 3 частини 5 статті 3 Закону України «Про вибори народних кандидатів України» рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)