30 червня у Харкові у під’їзді будинку по вулиці Тарасівська, 17 замінювали старі віконні рами на нові пластикові, на яких було написане прізвище кандидата в депутати Івана Ракича, який балотується в  окрузі 173, в якому розташований цей будинок.

Близько 14:30 біля будинку невідомі виставили пластикові вікна, на частині з яких було написано «Ракич». Іван Ракич є депутатом Харківської міської ради, який балотується в 173 одномандатному виборчому окрузі як самовисуванець. Один з місцевих жителів помітив вікна з прізвищем кандидата і викликав поліцію.

«Пару днів назад в під'їзди занесли нові вікна, а до цього на зборах ЖК було сказано, що якийсь депутат (не вказуючи прізвище) поміняє під'їзні вікна. Сьогодні я побачив, що цей невідомий кандидат — це Іван Ракич, про що говорило його прізвище, нанесене на вікна (як я зрозумів стікер або плівка). Установлювали ці вікна люди в футболках «Команда Ракича». Так як, на мою думку це може бути порушенням, яке вказане в частині 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», я викликав поліцію для того, щоб правоохоронні органи встановили, чи є це порушенням закону. Після того, як залишив пояснення патрульним поліцейським, вони мене попередили, що пізніше прийде ще слідчо-оперативна група, в той момент вони були на іншому виклику. До моменту приїзду слідчо-оперативної групи (через 5 годин після приїзду патрульних) з усіх вікон була знята вся агітація за Івана Ракича», — розповів місцевий житель Богдан.

Сам кандидат наполягає, що наявність його прізвища на вікнах є провокацією невідомих.

«Це провокація. Так, дійсно, хтось встановлював вікна. Мене запросив голова кооперативу, щоб я подивився, як встановлюють вікна в кооперативі. Невідомі особи наклеїли на ці вікна моє прізвище. Це чистої води провокація. Я вже написав заяву до поліції», — заявив кандидат в народні депутати Іван Ракич.

«Проведення агітації з наданням товарів та послуг, є ще й порушенням ст. 212-10 КУпАПу. Поліція тепер має має провести розслідування, щоб виявити, чи дійсно це була провокація та притягти до відповідальності порушників», — прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)