В Дніпропетровській області спостерігачі ОПОРИ нарахували шістнадцять  кандидатів зі схожими прізвищами, деякі з них мають повне співпадіння прізвища, імені та по-батькові. Серед кандидатів зі схожими прізвищами є кандидати з прізвищами схожими на прізвища народних депутатів України Олександра Дубініна, Олега Кришина, Вадима Нестеренка. Наразі поліція Дніпропетровської області розслідує чотири кримінальні провадження, пов’язані з реєстрацією «технічних» кандидатів в народні депутати України.

Так, в 25 виборчому окрузі зареєстровані Загід Володимирович Краснов та Загід Геннадійович Краснов. 26 червня спостерігачка ОПОРИ відвідала зустріч з мешканцями округу кандидата в народні депутати України Загіда Краснова, на якій він пояснював виборцям, що зареєстрований також інший кандидат Загід Краснов, відрізняється лише по-батькові.

Кандидат та кандидатка зі схожим прізвищем зареєстровані у 26 виборчому окрузі: Ліберман Оксана Олександрівна, Ліберман Шмуель Олександрович.

У 30 виборчому окрузі кандидатів з однаковими прізвищами чотири. Цікаво, що один з них –  народний депутат України:  Дубінін Андрій Миколайович, Дубінін Олександр Іванович; Захорольський Олег Іванович, Захорольський Олександр Володимирович.

У коментарі представниці ОПОРИ чинний народний депутат Олександр Дубінін зазначив: «Законодавством це не заборонено, кожен громадянин може обиратися. Але ми розуміємо для чого це робиться: щоб місцеві виборці десь не додивились і не туди поставили «галочку», щоб був відтік голосів. Ми це бачили на прикладі Юлії Тимошенко на президентських виборах. Люди, які зараз хочуть увійти в політику, використовують такі брудні технології і ми вже можемо уявити, як «порядно» вони будуть працювати в парламенті. Я не збираюсь займатись черним піаром і поливати когось брудом, я буду боротись чесно».

Олег Захорульський щодо подій на окрузі відповів спостерігачці ОПОРИ наступне: «Маємо те, що маємо. Грубе проведення виборчої кампанії. Використання чорного піару».

У 33 окрузі зареєстровано також шість кандидатів та кандидаток в народні депутати зі схожими прізвищами: Бабенко Ольга Володимирівна, Бабенко Ольга Володимирівна, Колесник Микола Юрійович, Колеснік Микола Юрійович, Ляденко Олег Анатолійович, Ляденко Олег Васильович. Раніше ОПОРА повідомляла про цей випадок.

Найбільшу кількість кандидатів зі схожими прізвищами зареєстровано у 34 виборчому окрузі – вісім. Це Ісаєв Гілал Міргасан огли, Ісаєв Олександр Борисович, Кравченко Артем Вадимович, Кравченко Олександр Васильович, Кришин Олег Володимирович, Кришин Олег Юрійович, Чорний Дмитро Сергійович, Чорний Олег Олександрович.

Четверо кандидатів в народні депутати з однаковими прізвищами зареєстровано у 37 виборчому окрузі: Кравченко Антон Володимирович, Кравченко Роман Михайлович, Фартушний Ігор Іванович, Фартушний Микола Миколайович.

В 38 виборчому окрузі четверо кандидатів мають однакові прізвища: Бородін Владислав Валерійович, Бородін Володимир Ігорович, Нестеренко Вадим Григорович, Нестеренко Вадим Миколайович.

Відомості за виявленими правопорушеннями внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) Кримінального кодексу України. Санкція даної статті передбачає обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на той самий строк.

Раніше ГУНП в Дніпропетровській області повідомляла, що поліція перевіряє інформацію про подання до Центральної виборчої комісії документів на реєстрацію «технічних» кандидатів в народні депутати України громадян, з прізвищем та ім’ям аналогічними до двох народних депутатів. За даними фактами в ГУНП в Дніпропетровській області відкрито два кримінальних провадження за ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) та ст. 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача) Кримінального кодексу України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)