Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала травневі та червневі публікації у соціальних мережах народних депутатів України, які були обрані по одномандатних виборчих округах Чернівецької області. Про що пишуть депутат та чи приховують у своїх публікаціях джерела фінансування об’єктів щодо яких звітують?

Одномандатний виборчий округ №201

Микола Федорук, народний депутат України від ОВО №201, донедавна не вів активної діяльності в соціальних мережах та не звітував про свою роботу в окрузі на сторінці Facebook. Водночас інформація про його присутність на різних заходах з’являлася у постах іншого народного депутата-мажоритарника від виборчого округу №204, Максима Бурбака. Так, наприклад, 12 червня він опублікував пост про те, що 15 мільйонів гривень, які облрада виділила на ремонт вулиці в Чернівцях, були «ініціативою Миколи Федорука», однак не вказав на те, що ці гроші були з державного бюджету. Раніше Громадянська мережа ОПОРА писала про цю ситуацію.

Одномандатний виборчий округ №202

3 травня Іван Рибак відвідував Вижницьку школу імені Юрія Федьковича, а в своїй публікації на сторінці Facebook писав про капітальний ремонт, який «нещодавно вдалося провести», та про оновлений фасад  із заміною вхідних дверей та вітражних вікон, які «вдалося оновити». Про те, з якого бюджету були виділені кошти на ці роботи у школі, депутат не пише.

9 травня Іван Рибак відкриває футбольний майданчик зі штучним покриттям. На заході він виступає з вітальним словом, а в пості на Facebook пише, що «маємо черговий приклад якісної співпраці Уряду, Верховної Ради, місцевої влади та небайдужих жителів краю».

На відкритті поля міський голова Кіцманя Сергій Булега розповів, що вартість майданчика становить більш ніж 1,5 млн грн. «Не відбулося б сьогоднішнього дня в такому форматі і в такий термін, якби до цієї ідеї не долучився народний депутат України Іван Петрович Рибак. Адже за його сприяння Кабінет міністрів виділив понад 700 тисяч гривень, а це є більше половини вартості цього об’єкту»,сказав Сергій Булега на відкритті футбольного майданчика.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2017 року №861-р про «Деякі питання розподілу в 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій», Кабінет міністрів України спрямував на капітальний ремонт футбольного поля з штучним покриттям в цілісному майновому комплексі міського стадіону імені «Героїв Євромайдану», вул. Івана Миколайчука, 1, м. Кіцмань Чернівецької області 730 тисяч гривень. Яким чином на цей процес вплинув Іван Рибак – невідомо.

Одномандатний виборчий округ №203

7 травня народний депутат України Григорій Тіміш від округу №203 відкриває амбулаторію у селі Чагор. Вона збудована за наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, який затверджує, що за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам будуть здійснені заходи, спрямовані на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Зокрема, у Чернівецькій області відповідно до наказу заплановане будівництво 9 амбулаторій, однак з яких – у Чагрі. На проект було передбачено 7 мільйонів гривень, 90% з яких скерували з Державного бюджету, 10% (700 тисяч гривень) скерували з місцевого бюджету.

Григорій Тіміш виступає на відкритті. У своїй публікації про джерела фінансування об’єкта депутат не згадує.

До речі, згодом, 7 червня, нардеп відкриває амбулаторію, збудовану за цією ж програмою і з цією ж схемою фінансування у селі Остриця.

10 травня нардеп відвідує Волоківську ОТГ, а саме Волоківську загальноосвітню школу, де виступає перед дітьми. Також він представляє нове обладнання та меблі для освітніх потреб ОТГ. У публікації на Facebook депутат пише, що це обладнання «потрапило до закладу за нашим запитом до Уряду».

12 травня Григорій Тіміш відвідав турнір з футболу пам’яті футболістів ФК «Вовчинець» у Старому Вовчинці. На відкритті, а також в пості на фейсбуці нардеп зазначив, що «як завжди, до організації турніру долучились і ми». Яким саме чином Григорій Тіміш долучився до організації він не зазначив. Крім того, Тіміш написав, що «за місяць тут плануємо відкритий новий футбольний майданчик зі штучним покриттям». Хто саме його відкриватиме та за які гроші, депутат не вказав.

Гроші на будівництво спортивного майданчика із штучним покриттям в с. Старий Вовчинець були передбачені у субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (план на 2017 рік) у розмірі 600 тисяч гривень.

26 травня народний депутат був на відкритті спортивного майданчика в селі Тисовець. Григорій Тіміш дякує всім, хто долучився до його будівництва, а також зазначає в інтерв’ю: «Ми стукали по кабінетам мін. регіонального розвитку, та все ж таки добились свого».

Цей майданчик збудований за бюджетною програмою «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» відповідно до постанови Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва футбольних полів із штучним покриттям у регіонах України  КМУ  від 29 серпня 2018 р. № 690, однак про це депутат у публікації на Facebook не пише.

9 червня нардеп Григорій Тіміш відкривав футбольний майданчик, відремонтований за кошти з держбюджету. Пізніше Григорій Тіміш запостив публікацію про відкриття спортивного поля у Герці, в якому зазначив, що дякує за співпрацю та розуміння міському голові Василю Скрипкару. Про те, що ремонт майданчика здійснили за державні кошти, в україномовній частині посту народний депутат не згадує. Раніше Громадянська мережа ОПОРА писала про відкриття цього майданчика.

11 червня Григорій Тіміш перебуває у селі Годинівка на святкуванні Дня захисту дітей. Надеп виклав пост у фейсбуці, де детально описав, що його запросили на захід. Також зазначив що «прийшов не з порожніми руками» та те, що він у тісній співпраці з керівництвом Острицькоі ОТГ, місцевою сільрадою та Герцаївським відділом освіти за два роки замінили всі вікна в навчальному закладі на енергозберігаючі.

Капітальний ремонт класних приміщень Годинівського НВК з використанням енергозберігаючих технологій (заміна вікон) відбулася за рахунок коштів, виділених з субвенції на соціально-економічний розвиток на 2019 рік.

Одномандатний виборчий округ №204

16 травня Максим Бурбак повідомив про виділення коштів на ремонт доріг у 204 окрузі: «Синергія зусиль народного депутата, обласної адміністрації та Уряду. Біля 50 млн грн погоджено на ремонти доріг 204-го виборчого округу Чернівецької області. Ці кошти підуть на ремонт доріг в Сокирянському, Хотинському, Кельменецькому та Заставнівському районах».

25 травня Максим Бурбак присутній на відкритті амбулаторії загальної практики сімейної медицини у селі Комарів Кельменецького району. Про те, що вона збудована за наказом Мінрегіонбуду, де 90% фінансування передбачено з державного бюджету, а 10% з місцевого бюджету, народний депутат не пише.

1 червня нардеп відзначив День захисту дітей в Сокирянській ОТГ та відвідав села Василівка та Розкопинці. Інформаційний портал BukNews наводить коментар заступник міського голови Новодністровська Ігора Нажиги: «Максим Юрійович зустрівся з мешканцями села Василівка та проінспектував реконструкцію будинку культури. Кошти на це виділені якраз за його сприяння! Будинок культури отримує нове життя! Тож обговорили питання про продовження фінансування, щоб провести реконструкцію не тільки зовні, а й в середині приміщення! Максим Юрійович запевнив в готовності сприяння таким позитивним змінам».

380 тисяч гривень на ремонт Василівського будинку культури були виділені з Державного бюджету у вигляді субвенції та з Державного фонду регіонального розвитку.

12 червня на інформаційному порталі BukNews з’явився матеріал із заголовком «Бурбак залучив 10 мільйонів на реконструкцію 25-метрового басейну у Новодністровську».

У березні цього року Кабінет міністрів України затвердив постанову, у якій визначалися умови і порядок надання державної субвенції місцевим бюджетам на будівництво нових, реконструкцію та капітальний ремонт існуючих спортивних 50 і 25-метрових басейнів у 2019 році.

13 травня Новодністровська міська рада прийняла рішення про затвердження проектної документації на реконструкцію існуючого спортивного 25 м басейну в КУ «Новодністровська ДЮСШ» та про співфінансування цього проекту і подала на розгляд Міністерства молоді та спорту пакет документів. Всього у розгляді брали участь 28 громад. Після розгляду заявок басейн Новодністровської ДЮСШ  включили до переліку об’єктів, на реалізацію яких буде надана субвенція з державного бюджету. Також передбачене фінансування зі сторони місцевої влади.

16 травня на цьому ж сайті з’явився матеріал під назвою «Триста і ще п'ятдесят мільйонів гривень: для ремонту буковинських доріг Бурбак зробив стільки, скільки до нього не робив жодний інший народний обранець».

У ньому йдеться, зокрема, про ремонт ділянки дороги «Житомир-Чернівці». Цей дорожній відрізок входив до об’єктів капітального та поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Н-03 Житомир - Чернівці у 2018 році за бюджетною програмою «Покращення стану автомобільної дороги Житомир – Чернівці».

19 червня Максим Бурбак опублікував пост про те, що об’єднані територіальні громади у Чернівецькій області отримали землі за межами населених пунктів. У пості він написав наступне: «До речі, завдяки децентралізації лише минулого року ми передали понад 7,5 тисяч га земель об’єднаним громадам Чернівецької області. Це і додатковий ресурс, і надходження до бюджетів».

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА вказує, що передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність ОТГ була врегульована Розпорядженням Кабміну від 31 січня 2018 р. № 60-р. Раніше Громадянська мережа ОПОРА писала про цей випадок.

«З оголошенням нової виборчої кампанії активність депутатів-мажоритарників  від Чернівецької області суттєво зросла, і навіть Микола Федорук, який раніше не був користувачем мережі Facebook, створив свій акаунт для висвітлення депутатської діяльності. Проте варто зазначити, що чинні народні депутати, отримавши можливість впливати на прийняття рішень щодо виділення коштів державних субвенцій, мають значно більше можливостей для самореклами, відвідуючи об’єкти, які були відремонтовані або відкриті за державні кошти. Багато виборців асоціюють виконані за державні кошти роботи із заслугою самого народного депутата, що ставить у нерівні умови інших кандидатів, які не мають доступу до державних субвенцій», – каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. Для цього ОПОРА підготувала ґрунтовні рекомендації, що надіслані всім зацікавленим сторонам, у тому числі Кабінету Міністрів України, який, щоправда, проігнорував їх.

Дослідження щодо розподілу державних субвенцій у  2018 році у Рівненській області, а також загальнонаціональні дослідження у 20182017 та 2016 роках .

ямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.