Центральна виборча комісія на своєму засіданні 26 червня провела жеребкування щодо  визначення порядку розміщення політичних партій у бюлетені. У жеребкуванні взяла участь 21 зареєстрована партія. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

Отже, 21 липня в бюлетені партії будуть розміщені в такому порядку:

  1. "Опозиційний блок"
  2. "Сила і честь"
  3. ВО "Батьківщина"
  4. "Патріот"
  5. "Сила людей"
  6. "Опозиційна платформа – За життя"
  7. "Партія зелених України"
  8. ВО "Факел"
  9. Об’єднання "Самопоміч"
  10. "Європейська солідарність"
  11. "Українська стратегія Гройсмана"
  12. "Громадянська позиція"
  13. "Соціальна справедливість"
  14. "Слуга народу"
  15. "Сила права"
  16. "Радикальна партія"
  17. "Партія Шарія"
  18. "Голос"
  19. "Незалежність"
  20. "Аграрна партія"
  21. ВО "Свобода"

Варто зазначити, що якщо відповідно до судових рішень буде повторний розгляд про реєстрацію двох партій і таке рішення Центральною виборчою комісією про реєстрацію буде прийняте – буде проведене пережеребкування. Тому під час ранкового брифінгу заступник голови ЦВК Євгеній Радченко радив партіям не дуже рекламувати поки свої номери.

Саме жеребкування відбувалося в два етапи: 1) технічне – порядок участі партій у жеребкуванні; 2) саме жеребкування щодо номерів партій в бюлетені. Участь партій в першому етапі жеребкування (технічному) була встановлена відповідно до номерів постанов про реєстрацію. На засіданні були відсутні представники кількох партій, тому замість них до жеребкування долучалась представниця Секретаріату ЦВК.

Повну відеоверсію жеребкування можна переглянути в записі нашої онлайн-трансляції:

Нагадаємо, як зазначала голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час ранкового брифінгу, зараз у судах перебуває 32 позови, з них 2 щодо відмови в реєстрації політичним силам Комуністична партія України та «Рух новин сил Міхеїла Саакашвілі». «На нашу думку рішення суду щодо зобов'язання повторного розгляду реєстрації партії «Рух нових сил» не відповідає положенням законодавства про партії та про народних депутатів, тому вирішили подавати касаційну скаргу», - зазначила Сліпачук. Вона також нагадала, що зобов’язати судом зареєстровати кандидата чи партію неможливо. Судовим рішенням можна лише зобов'язати ЦВК повторно розглянути питання реєстрації.

На засіданні ЦВК, під час якого відбувалось жеребкування, також були присутні представники «Руху нових сил», які по завершенні засідання дискутували із заступником голови ЦВК Євгеном Радченком щодо невключення їхньої партії до жеребкування.

Орієнтовно о 19:00 відбудеться засідання ЦВК, на якому будуть затверджувати форму бюлетенів. За онлайн-трансляцією засідання можна буде стежити на нашій Facebook-сторінці.