На Кіровоградщині протягом червня потенційні кандидати у народні депутати організовували безкоштовні медогляди для населення, дарували окуляри, книги у районні бібліотеки, передавали візки для людей з інвалідністю, організовували свята. Ці факти свідчать про дочасну агітацію та ймовірний підкуп виборців. Про це зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області  під час пресконференції у Кропивницькому.

Основними проявами активності потенційних кандидатів та кандидатів у народні депутати була зовнішня агітація, пряма робота з виборцями, медійна активність, поширення друкованих матеріалів. Серед кандидатів найактивнішими в дочасній агітації були чинні народні депутати Олександр Горбунов (ТВО №99), Станіслав Березкін (ТВО №100), Максим Поляков (ТВО №101), Олесь Довгий (ТВО №102). Вказані кандидати (окрім Станіслава Березкіна) використовували в в дочасній агітації субвенції з державного бюджету, масові заходи (концерти, свята, день села тощо) та поширення безкоштовних газет, брошур тощо.

«Найпоширенішим порушенням виборчих стандартів у червні була дочасна агітація з елементами можливого непрямого підкупу виборців товарами та послугами. До таких дій вдавалися чинні народні депутати Олександр Горбунов, Станіслав Березкін, Максим Поляков, Олесь Довгий. Вказані депутати  проводили свята, концерти та інше з врученням товарів та наданням послуг.  Також спостерігачі ОПОРИ виявили розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних кандидатів у депутати Євгенія Лучкова (ТВО №100) та Олександра Горбунова (ТВО №99), Станіслава Березкіна (ТВО №100), Андрія Білецького (список партії ВО «Свобода»). А також партій: Радикальна партія Олега Ляшка, Українська стратегія Гройсмана, Аграрна партія України, Опозиційна платформа «За життя», ВО «Батьківщина». Написано заяви в поліцію»,  – розповіла.

І додала, що у виборчому окрузі №102 виявлено агітаційні матеріали з ознаками чорного піару проти потенційного кандидата Олеся Довгого, підписані іншим на той час потенційним кандидатом – Вадимом Волкановим. 

На Кіровоградщині усі ОВК розпочали роботу з дотриманням календарного плану та виборчого законодавства. Водночас – за відсутності технічного забезпечення, не завжди дотримувались графіку чергувань та законодавчих норм щодо ведення документації. Так у трьох з п’яти округів не оприлюднили у передбачений законом термін постанови ОВК. В усіх ОВК області з порушено терміни видачі посвідчень офіційним спостерігачам від громадських організацій.

«ОПОРА також фіксує, що посадові особи брали спільну участь у заходах та публічно оцінювали потенційних кандидатів у народні депутати. З моменту їх реєстрації це буде порушенням п.4 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів»»

Наступним етапом виборчої кампанії є формування дільничних виборчих комісій.

«Аналізуючи інклюзивність виборчих дільниць вдалось встановити, що у Кіровоградській області 21 виборча дільниця знаходиться на 2 поверсі. Серед них 11 виборчих дільниць – у місті Кропивницькому. На даний час з ініціативи ОПОРИ проведено обстеження 6 дільниць у Кропивницькому спільно з представником Офісу Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини та секретарем міської ради Кропивницького. З об'єктивних причин в найкоротші терміни є можливість перенести 2 виборчі дільниці на 1 поверх»,  – розповів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

Також додав, щодо розгляду судами справ про уточнення або внесення виборців у списки під час виборів президента, станом на 23 червня, в Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднено 37 рішень, з яких 33 позови задоволено, у 3 випадках відмовлено.

Аналізуючи постанови судів у справах про адміністративні правопорушення у Кіровоградській області під час виборів президента, то на даний час оприлюднено 44 постанови. До відповідальності притягнуто 7 осіб. Близько 20 справ закрито судами за відсутністю складу правопорушення, решта перенаправлені в органи поліції на доопрацювання.

Станом на 23 червня у ТВО №99 зареєстровано 7 кандидатів у депутати, у ТВО №100 – 6, №101 – 13, ТВО № 102 – 8, ТВО №103 – 4 кандидати у депутати.

У травні 2019 року ОПОРА розпочала здійснювати моніторинг передвиборчої ситуації в регіонах України та хід підготовки до позачергових виборів народних депутатів, аналізуючи процес формування окружних виборчих комісій, з'їзди партій та висування кандидатів, діяльність ЦВК та виборчі порушення. Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів.  Метою спостереження є ідентифікація ключових проблем виборчого процесу, формування доказової бази та запобігання порушенням через комплексний громадський контроль не лише в ході офіційного перебігу виборів, але й у період який йому передує.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)