Протягом тижня, з 17 по 23 червня, з 57 зареєстрованих кандидатів-мажоритарників Полтавщини агітаційну активність демонстрували 11. Такі дані отримала ОПОРА, проаналізувавши перебіг передвиборчої активності на території Полтавської області.

ВО 144

Наразі в окрузі зареєстровано дев’ять кандидатів. З них п’ять самовисуванців – Сергій Каплін, Олександр Мамай, Андрій Пєтушков, Денис Поліщук та Володимир Стасенко. Та чотири представники партій – Юліан Матвійчук від «Свободи», Анна Політуча від «Голосу», Сергій Чередніченко від «Соціалістичної партії України» та Валерій Шупта від партії «Воля».

Найбільшу активність в межах передвиборчої кампанії наразі проявляє Сергій Каплін. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ він активно проводить зустрічі щодо збору підписів проти встановлення загальнобудинкових лічильників в Полтаві.

Під час зустрічей він також розповсюджує агітаційну газету «Звіт Сергія Капліна», в якій відсутні вихідні дані, що може мати ознаки порушення виборчого законодавства.

Згідно з частиною 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Також певну активність проявили Денис Поліщук та Сергій Чередніченко.

Поліщук 22 червня влаштував суботник для мешканців мікрорайону «Алмазний» в Полтаві.

Чередніченко 22 червня прийняв участь у відкритті міні футбольного поля для дітей за участі Іллі Киви.

Також слід зазначити, що після офіційної реєстрації як кандидата знизилась активність збоку Олександра Мамая, котрий до цього розіграв 900 квитків на концерти гурту «Антитіла» та Олега Винника в Полтаві. ЦВК зареєструвала Мамая кандидатом 18 червня.

ВО 145

Станом на 23 червня в окрузі зареєстровано п’ять кандидатів. Серед низ четверо самовисуванців – Юрій Бублик, Валерій Головко, Володимир Разнов та Роман Стегній, та представник «Свободи» Владислав Контарчук. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували відносну активність лише збоку Юрія Бублика.

Так, Бублик провів 20 червня в Котельві зустріч з виборцями, а також зустрівся з керівниками та колективами освітніх та медичних закладів.

21 червня разом з благодійним фондом MANUS DEI презентував Хорольській ЦРЛ рентгенапарат й лапароскопічну стійку. За словами Бублика кошти на апаратуру були виділені БФ, а він виступав в цьому заході на запрошення фонду, щоб «надати авторитетності заходу».

ВО 146

Округ має поки найбільше зареєстрованих кандидатів в межах Полтавщини – 14 (Тетяна Алєксієнко, Сергій Гамза, Валентина Гордєєва, Віталій Дедюрін, Ірина Дроздова, Ростислав Зауральський, Костянтин Красовський, Кирило Кузьмін, Сергій Мазур, Геннадій Музика, Оксана Піддубна, Олег Савченко, Ігор Чадюк та Юрій Шаповалов). Серед них спостерігачами ОПОРИ зафіксована активність лише збоку Шаповалова. По місту Кременчук розповсюджують журнал «Апостроф» під назвою «Робимо Кременчук кращим», де розповідається про досягнення Юрія Шаповалова  як народного депутата щодо благоустрою Кременчука.


ВО 147

З семи зареєстрованих кандидатів – самовисуванців Віктора Костенка, Світлани Кравчук, Олега Кулініча, Євгенія Мартосенка, Оксани Мацак, Анатолія Нелюби, та представника «Свободи» Анатолія Ханка, певну активність має діючий народний депутат від округу Олег Кулініч. Так, він організував футбольний турнір серед аматорських команд, фінал якого пройде 28 червня в Шишаках.

Проте, наразі активність кандидата є досить низькою, порівняно з активністю, котру Кулініч демонстрував до реєстрації. Нагадаємо, протягом червня він відкрив за власний кошт 15 дитячих майданчиків в межах округу.

Також розпочав свою кампанію Анатолій Ханко. Наразі він займається розповсюдження агітаційної друкованої продукції та має кілька агітаційних наметів «Свободи» в межах округу.

ВО 148

Наразі зареєстровано вісім кандидатів в окрузі – самовисуванці Костянтин Іщейкін, Надія Костіна, Ігор Лінчевський, Руслан Ляшко, Фахраддін Мухтаров та Віктор Ступка, а також представники партій «Свобода» Олег Головченко та «Голос» Артур Кобзар.

Спостерігачами ОПОРИ зафіксована активність збоку двох кандидатів – Фахраддіна Мухтарова та Ігоря Лінчевського.

21 червня в Лубнах проводилось соцопитування від ГО «ІСІ» (Інститут суспільної інформації) «Оцінка суспільно-політичної ситуації в Полтавській області». Опитування містить 10 питань, в яких потрібно оцінити суспільно-політичну ситуацію в окрузі, а також діяльність «місцевих активістів», котрі або вже зареєстровані в якості кандидатів, або є потенційними кандидатами. В останньому питанні запитується про ставлення до рішення балотуватися Фахраддіном Мухтаровим.

Згідно з частиною 1 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

Найбільшу ж активність в окрузі демонструє Ігор Лінчевський. Він був зареєстрований ЦВК як кандидат ще 4 червня, проте активізувався в останній тиждень.

У Лубнах зафіксовані агітаційні намети кандидата.

Також Лінчевський в селі Нищий Булатець Лубенського району відкрив дитячий майданчик.

Крім цього він допоміг в організації випускних для шкіл Великобагачанського району.

Також кандидат організовує концерт до Дня Конституції в Лубнах за участі гурту «Ляпіс-98», котрий відбудеться 29 червня. Концерт є безкоштовним, проте за повідомленням на сторінці Громадської приймальні Ігоря Лінчевського прохід у фанзону буде за запрошенням, які можна отримати в агітаційних наметах.

Згідно з частиною 14 статті 74 Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

ВО 149

Станом на 23 червня зареєструвалось п’ять кандидатів самовисуванців – Артем Вітко, Андрій Дуленко, Іван Макар, В’ячеслав Мінязев та Андрій Река, та представник «Свободи» Валерій Толкачов.

Ще до реєстрації в якості кандидата ОПОРА фіксувала високу активність збоку Артема Вітка, котрий влаштовував концерти в містах округу за участі Павла Зіброва та гурту «Дзідзьо». Проте, в останній тиждень активність кандидата зменшилась.

22 червня в Кобеляках на святкуванні дня міста виступав В’ячеслав Мінязев, дії якого можуть мати ознаки порушення виборчого законодавства. Під час святкування Мінязев виступав зі сцени на запрошення міського голови Кобеляк, а також роздавались агітаційні матеріали кандидата. Цей захід було влаштовано органами місцевої влади, а згідно з частиною 4 статті 74 Закону забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Також активність виявляє потенційний кандидат Руслан Телятник. Його агітаційні стенди з написом «За підтримки Руслана Телятника» були розміщені під час святкування дня міста в Кобеляках 22 червня. Поблизу них «агітатори» розповсюджували флаєри для участі у розіграші польоту на повітряній кулі.

ВО 150

В окрузі зареєстровано шість кандидатів – самовисуванці Іван Білоус, Костянтин Жеваго, Микола Завалій, Микола Первак та Олександр Тараненко, та Оксана Гуйда від партії «Голос». Наразі спостерігачі ОПОРИ не фіксують жодної активності збоку кандидатів на території округу.

ВО 151

ЦВК зареєструвала двох кандидатів – самовисуванець Олексій Матюшенко та представника «Свободи» Артема Чубенка. ОПОРА не зафіксувала проявів активності збоку кандидатів.

За коментарями звертайтеся:
e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)