У неділю 23 червня  представники ОПОРИ у ході моніторингу об’єктів зовнішньої реклами зафіксували білборди з ознаками порушення чинного виборчого законодавства.  Спостерігачі та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА за цими фактами подали до поліції 15 заяв про виявлені адміністративні правопорушення. Про це повідомляють представники ОПОРИ  з Луганської області.

Заяви про виявлені адміністративні правопорушення стосуються порушення ч. 23 статті 74 закону України «Про  вибори народних депутатів України», а також статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення. Зокрема,  виявлені об’єкти візуальної реклами не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів.

Так, виявлено 8 білбордів партії «Європейська солідарність» із назвами «Захистимо європейське майбутнє України. Європейська солідарність» з портретними зображеннями Ірини Геращенко та Михайла Забродського, а також «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність» з зображенням Петра Порошенка.

Від партії «Опозиційна платформа – за життя» виявлено 3 постери «Оппозиционная платформа – за жизнь. Объединились ради мира»  із аналогічними можливими порушеннями вимог чинного законодавства.

Крім того, серед кандидатів-мажоритарників можливими порушеннями виборчого законодавства відзначилися 3 самовисуванця. Виявлено 1 білборд, який ймовірно належить кандидату в народні депутати у 113 ОВО Анатолію Лукашеву (згідно з сайтом ЦВК, зареєстрований 19 червня 2019 року) із написом «Мир Луганщині. Олександр Лукашев. Команда Сергія Шахова».

Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували 2 постери кандидата в народні депутати у 113 ОВО Віталія Курила (згідно з даними сайту ЦВК зареєстрований 13 червня 2019 року) із власним зображенням та написом «Шановні земляки, вітаю вас зі святом святої Трійці. Ваш народний депутат України Курило Віталій».

Поряд із цим, у місті Северодонецьк зафіксована діяльність «соціального автобусу», який курсує за маршрутом «Сєвєродонецьк – Щедрищиво» та надає безкоштовні послуги з перевезення людей за вказаним маршрутом. Автобус обклеєний надписами «Юрій Фурман  Наш Край». Нагадаємо, що  Юрій Фурман з 17 червня 2019 року – самовисуванець у 106 ОВО.


«Правоохоронні органи мають розібратися із вказаними фактами, розглянути заяви про порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України», ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення та встановити факти порушення, встановити осіб, винних у вчиненні даних правопорушень та скласти протоколи про адміністративні правопорушення, а також надіслати протоколи про адміністративне правопорушення до Сєвєродонецького   міського суду для накладення на винних осіб адміністративних стягнень», - зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Луганській області.

Нагадаємо, як повідомлялось раніше, що 18-20 червня представники ОПОРИ звернулися до органів Нацполіції із заявами про можливе порушення  вищезазначеними особами з числа кандидатів - самовисуванців чинного законодавства, зокрема, ч. 23 статті 74 Закону України «Про  вибори народних депутатів України», а також статті 212-13 Кодексу України про  адміністративні правопорушення (у частині, що стосується відсутності відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника матеріалів).

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)