Під час позачергових парламентських виборів 14 тренерів Громадянської мережі ОПОРА навчатимуть працівників патрульної поліції та слідчих Національної поліції.

12-13 червня відбувся тренінг для тренерів ОПОРИ, які навчатимуть правоохоронців у всіх областях України та місті Києві.

«В даному тренінгу взяли участь практики з моніторингу виборчих процесів, як юристи, так і професійні монітори. Вони впродовж цього заходу намагаються узагальнити ті виклики, з якими зіштовхуються і працівники правоохоронних органів, і безпосередньо монітори, і журналісти, й інші суб’єкти виборчого процесу щодо дотримання принципів належного проведення виборів, гарантій, які прописують в стандартах проведення виборів. Відповідно, на основі цього загального досвіду ми розробляємо практичну програму для підготовки працівників правоохоронних органів, поліції превенції та слідчих, щодо роботи з правопорушеннями, які безпосередньо стосуються виборчого законодавства», - зазначив експерт з розробки інтерактивної програми тренінгів для поліції.

Як зазначив керівник проекту ОПОРИ «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу», навчання проводитимуть 7 груп тренерів ОПОРИ, які розуміються у виборчому законодавстві. Тренінги стартують 19 червня та триватимуть до 6 липня.  

Він також відзначив ефективність проведення навчань напередодні президентських виборів.

«Значна кількість працівників поліції могла більш ефективно реагувати на те чи інше порушення, а тим більше ідентифікувати його. Тому бачимо ефективність в рамках навчань першої хвилі і вважаємо, що поліція зможе більш ефективно працювати і під час парламентської кампанії», - сказав він.

«Кампанії не є ідентичними на виборах президента та парламентських. Відповідно, є свої особливості, на яких ми будемо наголошувати під час навчань поліції. Також варто розуміти, що кампанії будуть мати більш локальний характер, адже зберігається мажоритарна система і ми будемо бачити активності на більш локальному рівні», - додав керівник проєкту.

В рамках тренінгів планується навчити 1700 працівників правоохоронних органів.

 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.