Народні депутати України, які також є кандидатами та потенційними кандидатами на цьогорічних парламентських виборах, продовжують використовувати тему залучення державних грошей на свої округи для самореклами. Відповідно до аналізу ОПОРИ щодо піару на використанні державних грошей від початку червня вдавалися четверо парламентарів від області: Сергій Лабазюк, Андрій Шинькович, Олександр Герега та Володимир Мельниченко.

У результаті моніторингу інформації з відкритих джерел ОПОРА виявила в червні неодноразові випадки, коли чинні нардепи наголошували перед виборцями на своїй ролі в залученні державних коштів для своїх округів.

Так, у червні ОПОРА зафіксувала випадки використання теми про залучення державних грошей для піару народного депутата Сергія Лабазюка (округ №188).

16 червня у публікації «Діалог у Чорнооострівській громаді: звіт про те, що зроблено, і нові завдяння депутату» на сайті нардепа повідомили: «Ось і цього разу йшлося про державні субвенції, які, завдяки його наполегливості, вдалося залучити в округ. А ще, крім того, немало добрих справ фінансується з благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми поруч». Так, об’єднуючи фінансові зусилля та людський ресурс, вдається добитися позитивних зрушень та поліпшити життя людей праці».

У матеріалі «Якісна медична допомога пацієнтам, комфортні умови для лікарів», розміщеній на сайті Сергія Лабазюка 15 червня, розповідають, що «за сприяння народного депутата Сергія Лабазюка у Хмельницькій ЦРЛ відкрито оновлене гінекологічне відділення. На його ремонт було виділено 400 тисяч гривень державних субвенцій».

А 3 червня на сайті нардепа опублікували текст під заголовком «Яскраве свято дитинства», в якому зазначають, що «у Волочиському НВК завершується ремонт басейну, на який за сприяння Сергія Лабазюка спрямували 1,4 мільйони гривень державних субвенцій. Басейн, як і школу, спорудили 30 років тому, тож саме приміщення та технологія подачі були застарілі».

Про свою участь у залученні коштів на округ пише і сам депутат на своїй сторінці у Facebook. «Завітали і до Волочиського НВК, де завершується ремонт басейну за рахунок державних субвенцій. На його реконструкцію спрямували 1,4 мільйони гривень. Також відкрили футбольне поле зі штучним покриттям біля ЗОШ 5 вартістю 1,5 мільйони гривень. А це нові можливості для занять спортом, підтримки здорового способу життя та спортивних перемог», – повідомив Сергій Лабазюк 1 червня.

Використовував можливості наголосити на своїй причетності до спрямування коштів в округ і народний депутат Андрій Шинькович (округ №189). 15 червня в групі «ЗМІНИ – НЕГАЙНО!» з’явився допис, що «на запрошення Нетішинської міської художньої школи народний депутат України Андрій Шинькович відвідав випускний вечір школи і привітав випускників - юних художників та майстрів прикладного мистецтва. Раніше для художньої школи народним депутатом було залучено кошти на придбання мультимедійного обладнання. Надалі Андрій Шинькович планує прикладати ще більше зусиль для покращення умов навчання талановитих дітей».

Треба зазначити, що раніше у цій групі нардеп Андрій Шинькович повідомляв, що буде брати участь у виборах до Верховної Ради України в своєму окрузі: «Я буду балатуватись до Верховної Ради України саме по нашому округу. Мені є про що прозвітувати людям і я маю нову програму - наступний етап розвитку округу».

Про «сприяння» у виділення коштів на округ Олександра Гереги (округ №192), який, до речі, 13 червня зареєстрований кандидатом у народні депутати в окрузі №192, пишуть у публікації в онлайн-виданні «Наш Городок» від 15 червня: «Крім потрібних і стратегічно важливих для галузі охорони здоров’я Городоччини об’єктів, введених у дію за сприяння Олександра Гереги, медики району отримали й особисті подарунки від Хмельницької обласної громадської організації «За конкретні справи». Нагадаємо, що 12.04.2019 року в Городоцькій центральній районній лікарні було відкрито новий лікувальний корпус на 120 ліжкомісць, у якому встановлено нове сучасне медичне обладнання. Саме такий подарунок  працівникам лікарні та усій городоцькій громаді зробив народний депутат України Олександр Герега».

Володимир Мельниченко (округ №193) 13 червня на своїй сторінці у Facebook розповів, що для Чорнокозинецької ЗОШ I-III ступеня «вдалося залучити на ремонт другого поверху школи, оздоблення фасаду приміщення та заміну даху понад 2 млн. 500 тис.грн».

Так само депутат повідомив, що для Довжоцького НВК «на проведення капітального ремонту (утеплення) 2-корпусів та закупівлю меблів з державного бюджету у співфінансуванні з районним виділено 2 млн. 700 тис.грн».

Для Жванецької ОТГ «на придбання меблів для шкіл, дошкільних закладів освіти, а також інвентар для приготування їжі у харчоблок із державного бюджету вдалося залучити 1 млн. 173 тис.грн», – йдеться в дописі Володимира Мельниченка від 11 червня.

Вплив нардепа на виділення коштів для об’єктів округу в червні неодноразово публічно підкреслював і міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич.

На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області, народні депутати, наголошуючи на своїй участі (сприянні, допомозі) в залученні державних коштів на їхні округи, намагаються здобути електоральні переваги на парламентських виборах, які мають відбутися незабаром.

Громадянська мережа ОПОРА уже вказувала на необхідність зміни механізму виділення державних субвенцій, підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів та дотримання принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України, а нещодавно було оприлюднено Заяву ОПОРИ щодо можливих випадків зловживання бюджетним адмінресурсом на парламентських виборах.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.