16 червня у Рожищі під час святкування Дня міста волинян розважали учасники творчого проекту «СВОЇ», який проходить за підтримки нардепа та кандидата у нардепи Сергія Мартиняка, а серед гостей розіграли подарунки. Також у селі Озерце Ківерцівського району на Дні села дітям роздали морозиво, яке «ініціювала» народний депутат Ірина Констанкевич. Спостерігачі ОПОРИ побували на святкових заходах.

У Рожищі на День міста частиною розважальної програми на центральній площі стали виступи артистів із творчої формації «СВОЇ». Зауважимо, що на офіційному сайті проекту вказано, що це волинський творчий проект за підтримки благодійного фонду Сергія Мартиняка. А на Facebook-сторінці запрошують уподобати сторінку нардепа, зазначаючи, що він – ініціатор і меценат творчого проекту.

Тож у Рожищі встановили намети із символікою «СВОЇ», звідки охочим роздавали кульки, магнітики, кашкети та сумки. У ході концертної програми влаштували вікторину, призами в якій також виступили брендовані речі від «СВОЇХ». Згодом для містян виступили фіналісти творчого проекту. Учасник «Голосу країни» NAZARIY (Микола Бобрик), зокрема, зауважив, що творчий проект «СВОЇ» проходить за підтримки Сергія Мартиняка та подякував нардепу. Про участь народного обранця періодично нагадували також написані  його прізвище та ім’я, які на декілька секунд з’являлися на екрані на сцені.

Кульмінацією концерту став виступ відомої співачки Тоні Матвієнко. Зрештою, на сцену піднялися міський голова Рожища В’ячеслав Поліщук, очільник Турійської ОТГ Олексій Безсмертний та чинний нардеп Сергій Мартиняк. Тоня Матвієнко вручила посадовцям у подарунки сумки із футболками та кепками із символікою проекту, відтак просто на сцені вони одягнули подарунки. Народний депутат привітав містян та побажав їм бути успішними.

Зауважимо, що подібні гуляння за участі учасників творчої формації «СВОЇ» та народного депутата відбулися 6 червня у Горохові. Відео зі святкувань опублікували на сторінці Сергія Мартиняка у Facebook. Також, як йдеться на цій сторінці, Сергій Мартиняк та Тоня Матвієнко відвідали свято села Радовичі Турійського району. До слова, Турійський, Горохівський та Рожищенський райони входять до меж округу №20, за яким Сергія Мартиняка ЦВК зареєструвала кандидатом у нардепи 14 червня.

В с. Озерце Ківерцівського району 16 червня на День села відкрили дитячий майданчик. Під час святкування слово надали помічниці народного депутатки Ірини Констанкевич Ларисі Понєдєльнік. Вона привітала учасників зі святами та передала вітання від нардепа. Жінка відзначила високий рівень майданчика та вручила за нього депутату Жидичинської ОТГ Володимиру Глушку подяку від Ірини Констанкевич.

Опісля до громади звернувся депутат Волинської облради від партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Олександр Омельчук. Він також вітав місцевих мешканців зі святами, а наприкінці свого виступу анонсував солодощі для дітей.

«Щоб свято було кращим і гарнішим, то після відкриття цього майданчика… Народний депутат України Ірина Констанкевич каже: як ви з пустими руками будете їхати? То ми морозиво всім хочемо роздати», - сказав Олександр Омельчук. Він зауважив, що малеча отримає солодощі одразу після відкриття майданчика.

«Бо перед виборами кажуть, що нічого не можна,  щоб не казали, що гречку сіємо. Тому просто для дітей подарунок», - додала Лариса Понєдєльнік.

Відтак, депутат Волиньради роздав дітям, присутнім на святі, чотири ящики морозива.

Зауважимо також, що на особистій сторінці нардепа розмістили допис про те, що вона привітала мешканців селища Маневич та Прилісного з Днем селища та села. Нагадаємо, Ірина Констанкевич наразі не зареєстрована ЦВК як кандидатка у народні депутати, однак публічно оголосила про намір балотуватися по округу №23, куди входять вказані населені пункти

Нагадаємо, що згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.