Під час ефіру на муніципальному телеканалі міський голова Запоріжжя Володимир Буряк висловив свою підтримку партії «Опозиційний блок» і розповів про команду людей, які, на його думку ефективно працюватимуть у Верховній Раді у випадку їхнього обрання. Такі дії можуть мати ознаки використанні адміністративного ресурсу в агітації за потенційних кандидатів.

13 червня у випуску новин на муніципальному інформаційному телеканалі м. Запоріжжя «Z» голова Запорізької міської ради Володимир Буряк зазначив: «Я дійсно підтримав політичну партію «Опозиційний блок» в тому рішенні, що ось нещодавно був з'їзд і висунуті були кандидати до Верховної Ради. Чому я підтримав? Я вважаю, що партія, яка відстоює інтереси чи громади, чи об'єднаної територіальної громади — це вона, перш за все, відстоює інтереси кожного мешканця, як, наприклад, міста Запоріжжя […] Тих людей, яких я вважаю своєю командою — я впевнений, що ці люди зможуть зробити і відстояти насамперед інтереси людей громади Запоріжжя. Так, деякі питання можна вирішувати на місці, але багато питань пов'язаних із законодавчою діяльністю, а у нас один законодавчий орган — це Верховна Рада, це і питання по Кабінету міністрів, тому ці питання дійсно треба розв'язувати там. І я довіряю цим людям, вважаю, що вони зможуть вирішити те чи інше питання громади міста Запоріжжя на рівні Верховної Ради нашої країни».

Також Володимир Буряк перерахував членів своєї команди, які, на його думку, гідні роботи в парламенті.  Цього ж дня перелік названих ним людей із посиланням на згаданий телевізійний сюжет опублікував офіційний сайт Запорізької міської ради: «Моя команда – це Ігор Чумаченко, Віктор Бусько та Анатолій Пустоваров. Я довіряю цим людям і впевнений, що вони будуть лобіювати інтереси Запоріжжя на рівні Верховної Ради, - наголосив Володимир Буряк»

За даними ЦВК згадані особи та політична сила не є суб’єктами виборчого процесу станом на 15 червня. Такі дії міського голови можуть мати ознаки прихованої агітації за потенційних кандидатів.

«Обмеження щодо ведення передвиборної агітації встановлює ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України». За загальним правилом, участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам (ч. 1 ст. 74 Закону). Натомість агітувати в робочий час посадовим та службовим особам цих органів, якщо вони є кандидатами у депутати, закон не забороняє. Однак слід зазначити, що такі офіційні повідомлення не повинні містити коментарів, які мають агітаційний характер», - коментує ситуацію громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області.

Громадянська мережа ОПОРА планує звернутися до Володимира Буряка за роз'ясненнями його заяви. За розвитком ситуації слідкуйте у наших наступних матеріалах.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.