Окружна виборча комісія 63-го одномандатного виборчого округу (м. Бердичів) станом на 14 червня не провела засідання та не зареєструвала спостерігачів ОПОРИ. Документи для реєстрації представник ОПОРИ надав ще 12 червня.  

У частині 8 статті 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначено: «Окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному одномандатному окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання».

Спостерігач ОПОРИ Андрій Архіпов розповідає, що у комісії документи для реєстрації спостерігачів прийняли 12 червня.

«Я 12 червня заніс в окружну виборчу комісію подання про реєстрацію нас як офіційних спостерігачів. Документи в мене прийняли, зареєстрували під номером 1. А 13 червня мали провести засідання комісії, але його не було. Сьогодні, 14 червня я прийшов, щоб взяти протокол, мені сказали, що протокол та рішення не дадуть, бо не працює база і не можуть видати посвідчення і вручили  «довідку» з поясненням», – зазначив Андрій Архіпов.

У «довідці» вказано, що причиною такої ситуації є несправність системи «Вибори».

«Повідомляємо, що надані Вашим уповноваженим представником подання щодо реєстрації офіційних спостерігачів від Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» прийняті окружною виборчою комісією 12.06.2019. Однак за технічної неможливості подання не внесені до інформаційно-аналітичної системи «Вибори народних депутатів України» Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори». Разом із тим, одразу по усуненню технічних недоліків, зазначені подання будуть відповідним чином опрацьовані», – зазначено у документі.

У коментарі ОПОРІ голова ОВК №63 Олександр Подгорчук підтвердив, що комісія не проводила 13 червня засідання.

«Не працює електронна система «Вибори», у зв'язку з цим ми не можемо опрацювати ваш електронний варіант і не можемо скликати комісію на затвердження ваших кандидатур. У ЦВК придумали, що виписуємо бланки посвідчень ми, а бланки виготовляються після того, як заведуться подання в системі «Вибори», потім  роздруковуються посвідчення, тому затверджувати нам немає що. Ця система взагалі не починала працювати. Не може у нас просто фізично бути засідання, паперові варіанти ми опрацювали, а затвердити не можемо, бо воно не введено в єдину систему. Коли запрацює система –  треба дізнаватися в ЦВК», – розповів Олександр Подгорчук.

Відповідно до частини 7 статті 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України» подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом уповноваженої особи партії, кандидата у депутати в одномандатному окрузі, керівника відповідної громадської організації вноситься до відповідної окружної виборчої комісії не пізніш як за п'ять днів до дня голосування. Підставою для відмови у реєстрації офіційного спостерігача може бути лише порушення положень частин першої - третьої, п'ятої, шостої цієї статті.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «Окружна виборча комісія фактично порушила закон. На жаль, через стислі терміни виборів, комісії на місцях не встигають оперативно опрацьовувати всі необхідні виборчі процедури, через що виникають подібні ситуації. Відповідно до закону, не залежно від того працює чи ні система «Вибори», після отримання подання на реєстрацію спостерігачів, комісія, не пізніше наступного дня, має провести засідання і зареєструвати або ні спостерігачів. Тут не потрібно, ані вказівок ЦВК, ані функціонування системи «Вибори». Втім, цього зроблено не було».

Як повідомляла ОПОРА, у Дніпрі комісія відмовилась зареєструвати подання на спостерігачів від ОПОРИ, сказали: «Приходьте після Трійці».

Нагадаємо, станом на 11 червня Центральна виборча комісія внесла зміни до складу всіх окружних виборчих комісій у Житомирській області, замінивши 9 членів комісій. Зокрема, голову ОВК №62 (м. Житомир), секретаря ОВК №65 (м. Новоград-Волинський) та заступника голови ОВК №67 (м. Чуднів).

 

 Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)