Спостерігачі ОПОРИ у Сумській області фіксують проведення благодійних заходів з ознаками непрямої агітації з ймовірним використанням бюджетних ресурсів та публікації з ознаками «джинси».

Раніше ОПОРА вже повідомляла, що потенційні кандидати почали дочасно працювати на своїх округах за допомогою зовнішньої реклами.

Депутат Сумської обласної ради Микола Войтенко, який також є потенційним кандидатом на парламентських виборах 2019 року, за кошти з обласного бюджету облаштував дитячий майданчик у одному з дворів міста Шостка та урочисто відкрив його. Публікацію на тему відкриття майданчику з ознаками «джинси» опублікувало місцеве інтернет-видання «Шостка.Info». Зокрема, матеріал містить наступні рядки: «З проханням про встановлення ігрового майданчика та гойдалок у дворі будинку №37 по вулиці Слобідській жителі звернулися до свого депутата Миколи Войтенко, який є закріпленим за цим округом в обласній раді. Прохання шосткинців депутат виконав. Майданчик було придбано за депутатські кошти, виділені з обласного бюджету».

 

 

У місті Шостка (округ №160) активність проявляють представники «Опозиційної платформи «За життя». За підтримки чинного народного депутата та потенційного кандидата на парламентських виборах Ігоря Молотка відбулось святкування Міжнародного дня дітей у місті.     

Можливу непряму агітацію з ймовірним використанням бюджетних ресурсів зафіксувала спостерігачка ОПОРИ на окрузі №161. Там за ініціативи та сприяння чинного народного депутата та потенційного кандидата Миколи Лаврика почався ремонт автомобільної дороги Н-07. Про це написала помічниця народного депутата Олена Беркут на своїй сторінці у Facebook. На сайті Служби автомобільних доріг у Сумській області щодо ремонту дороги Н-07 вказано: «Капітальний ремонт ділянки здійснюється за кошти державного бюджету в рамках урядової програми 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення».

Також у місті Суми роздавали місцеву газету «Наша сотня», у якій на першій шпальті містився матеріал із заголовком «Юрій Чмирь збирає команду. Приєднуйся!», з ознаками «джинси». Стаття,  присвячена потенційному кандидату у народні депутати Юрію Чмирю,  не позначена як рекламна. А у місті Охтирка (округ №162) у випуску місцевої газети «Роксолана» за 5 червня у розділі рекламних матеріалів розмістили статтю з ознаками «джинси» на користь очільника партії-потенційного учасника виборів Радикальної партії Олега Ляшка. Матеріал називається «Ляшко: ми захистимо селян» та містить ознаки дочасної агітації.    

Нагадуємо, що раніше Центральна виборча комісія звернулася до політичних партій, які висуватимуть кандидатів, та осіб, які балотуватимуться в депутати з приводу дотримання вимог щодо передвиборної агітації та повідомила, що ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

Відповідно до ч.14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Згідно з п.2. ч.2 ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів України» в разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту надання під час виборчого процесу виборцям, закладам, установам, організаціям або членам виборчих комісій грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), робіт, послуг, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу) організацією, засновником, власником або членом керівного органу якої є кандидат у депутати, партія, яка висунула кандидатів у депутати, або посадова особа цієї партії ЦВК може оголосити попередження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.