Благодійний фонд депутата мажоритарника від 38 виборчого округу збирає персональні дані виборців. На листівках зазначено, що «учасник благодійного фонду має право брати участь у розіграшах та конкурсах, отримувати подарунки і призи». Також, всі ті, хто заповнив анкету, зможуть взяти участь у розіграші призів.

11 червня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відвідали захід, анонсований як звіт народного депутата України Вадима Нестеренка перед виборцями. Більшість присутніх на заході, як з’ясували спостерігачі, працюють вчителями шкіл у Новомосковську та Новомосковському районі.

На зустрічі Вадим Нестеренко представив звіт по роботі у Верховній Раді. Окрім того, презентував буклет, в якому можна ознайомитись з переліком виконаних робіт з 2015 року, а також планом перспективного розвитку до 2024 року.

Окремо в буклеті повідомляється: «був створений Благодійний Фонд «Твій рідний край», коштом якого надавалася адресна допомога громадянам, проводилися культурні, спортивні заходи, ярмарки та пізнавальні екскурсії».

Наприкінці заходу всім учасникам було запропоновано заповнити анкету та отримати картку учасника Благодійного Фонду «Твій рідний край».

Як зазначили спостерігачі ОПОРИ, до анкети було прикріплено аркуш паперу з номером для участі у призовій лотереї. Також, окремо зазначено, що «учасник благодійного фонду має право брати участь у розіграшах та конкурсах, отримувати подарунки і призи».

Станом на 11 червня Вадим Нестеренко не зареєстрований як кандидат в народні депутати.

Нагадуємо, що раніше ЦВК звернулася до політичних партій, які висуватимуть кандидатів, та осіб, які балотуватимуться кандидатами в депутати з приводу дотримання вимог щодо передвиборної агітації та повідомила, що ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Також згідно з п.2. ч.2 ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів України» в разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту надання під час виборчого процесу виборцям, закладам, установам, організаціям або членам виборчих комісій грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), робіт, послуг, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу) організацією, засновником, власником або членом керівного органу якої є кандидат у депутати, партія, яка висунула кандидатів у депутати, або посадова особа цієї партії ЦВК може оголосити попередження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)