Попри те, що Центральна виборча комісія наразі зареєструвала кандидатами в одномандатних виборчих округах лише трьох кандидатів по Одеській області, спостерігачі ОПОРИ з кінця травня постійно фіксують активності потенційних кандидатів, спрямовані на роботу з виборцями.

Так, в окрузі № 133 (Київський район Одеси) роботу з виборцями проводять такі місцеві політики: депутат Одеської обласної ради від «Опозиційного блоку» Віктор Баранський, керівник Київської районної парторганізації ВО «Батьківщина» Василь Папушин, чинний депутат Одеської міської ради від партії «Довіряй Ділам» Дмитро Танцюра і його колега по міськраді Вячеслав Беженар.

З початку виборчого процесу Віктор Баранський організував у цьому виборчому окрузі два великі заходи, присвячені міжнародному Дню захисту дітей: 1 червня – у сквері «Луч», 2 червня – на території меморіалу «411 батарея». На зустрічах було змонтовано велику сцену з брендованими написами «Центр общественных инициатив Виктора Баранского «За Одессу!», з якої виступав сам політик. У розташованих поруч брендованих наметах дітям та їхнім батькам безкоштовно роздавали солодку вату, питну воду та повітряні кульки, на дітей чекали безкоштовні атракціони й розваги.  

Починаючи з 6 червня ОПОРА зафіксувала розміщення наметів на підтримку Віктора Баранського за адресами: вул. Вільямса, вул. Фонтанська дорога, 12 та на зупинці громадського транспорту «Південно-Західний масив». У наметі за останньою адресою спостерігачу ОПОРИ запропонували роботу волонтером та запропонували пройти тест на рівень його знань про кандидата Віктора Баранського шляхом заповнення анкети. Також у наметах розповсюджується газета «Правда За Одессу!».

Дмитро Танцюра з листопада 2018 року почав розміщувати у цьому ж окрузі білборди з рекламою своєї соціальної ініціативи «Дім, в якому ми живемо», регулярно проводить зустрічі з мешканцями, бере участь у заходах загальноосвітніх шкіл, так званих «суботниках», відкриває дитячі майданчики, займається організацією локальних проектів благоустрою району, використовуючи спеціальні рекламні банери та брендований одяг для волонтерів. З початку оголошення виборчого процесу Дмитро Танцюра організував захід з нагоди міжнародного дня захисту дітей 1 червня на площі Незалежності. За інформацією спостерігача ОПОРИ, який був присутнім на заході, на сцені виступали дитячі творчі колективи, а волонтери у брендованих футболках безкоштовно роздавали дітям солодку вату, питну воду, печиво, повітряні кульки. Також було організовано майстер-класи та вистави з технічними фокусами. Ведучий заходу неодноразово повідомляв, що свято організовано «великим другом та депутатом від Київського району Дмитром Танцюрою». Виступав зі сцени і сам потенційний кандидат.

6 червня, за інформацією офіційної сторінки Facebook, за участі Дмитра Танцюри відкрито два нові дитячі майданчики у Київському районі, причому на заходах були присутні артисти та волонтери у брендованому одязі, які роздавали дітям повітряні кульки з іменем Дмитра Танцюри.

Голова Київської районної партійної організації ВО «Батьківщина» Василь Папушин з початку оголошення виборчого процесу 1 червня у сквері на проспекті Глушка вітав присутніх на святі до міжнародного Дня захисту дітей, а також сприяв виступу акторів-аніматорів.

Передвиборну активність Вячеслава Беженара зафіксовано починаючи з 7 червня. Так, волонтери у брендованому одязі з написом імені Вячеслава Беженара реалізовують локальні проекти благоустрою дворової території житлових будинків (вул. Шишкіна).

З 10 червня зафіксовано появу у ТВО № 133 інформаційних плакатів (вул. Ак. Корольова та вул. 9 лінія) із зображенням потенційного кандидата В`ячеслава Беженара, на яких описується його діяльність як депутата міської ради та зазначено контактні дані  приймальні.

Не менше активними є потенційні кандидати в окрузі №134 (Малиновський район Одеси). Тут ОПОРА фіксує активності Геннадія Чекіти, чинного народного депутата України, обраного на минулих виборах за цим же округом, Олександра Шеремета, депутата Одеської міської ради від партії «Довіряй Ділам», Олександра Іваницького, депутата Одеської міської ради від цієї ж партії, та Анатолія Іванкевича, очільника власного благодійного фонду.

1 червня у сквері Г. Гамова Геннадій Чекіта був присутній на святковому заході та спілкувався з виборцями. Причому діти отримали пакети з брендованими написами.

Фото зі сторінки Геннадія Чекіти у Facebook відредаговано ОПОРОЮ з метою дотримання прав дітей

8 червня на території виборчого округу відбувся ярмарок «Доступні продукти», організований благодійним фондом Геннадія Чекіти «Милосердя». Навпроти ярмарку був розміщений білборд із зображенням цього політика.

Скористався Днем захисту дітей і ще один потенційний кандидат у нардепи Олександр Шеремет.  Він побував на святі у парку імені Горького) та відкрив там дитячий майданчик.

Його колега по міській раді Олександр Іваницький 28 травня відвідав запуск проекту з роздільного збору сміття у школах Малиновського району, 4 червня взяв участь у відкритті спортивного комплексу разом з міським головою Геннадієм Трухановим, 8 червня побував на дитячому екологічному святі. При цьому на святі були присутні аніматори, волонтери у футболках благодійного фонду Олександра Іваницького, а присутнім роздавали буклети про фонд.

Також на цьому окрузі фіксується активність Анатолія Іванкевича, який 1 червня долучився до організації свята до Дня захисту дітей у сквері Савицького, 5 червня повідомив на своїй сторінці у Facebook про допомогу дитині у придбанні спортивного екіпірування. А 7 червня на зустрічі з мешканцями Малиновського району він заявив, що буде балотуватися по округу №134 як самовисуванець.

В окрузі №135 (Приморський район Одеси) ОПОРА фіксує активності трьох потенційних кандидатів: чинного нардепа Сергія Ківалова, який вже здобував перемоги на цьому ж окрузі, Марата Корольова, голови Приморської районної адміністрації Одеської міськради, Анатолія Мазура, члена Ради громадського контролю НАБУ, представника партії «Демократична сокира».

Так, Сергій Ківалов 4 червня взяв участь у концерті до дня захисту дітей в парку Шевченка, де також було розташовано брендований намет, банер та роздавали повітряні кульки з іменем політика і назвою партії «Довіряй Ділам». 3 червня стало відомо про організовану за його підтримки поїздку дітей до біопарку.

Марат Корольов теж взяв участь у концерті до дня захисту дітей 2 червня у парку Перемоги.

Що стосується Анатолія Мазура, то про його участь у виборах йшлося у заяві «Демократичної сокири»:

В окрузі №136 (Суворовський район Одеси) спостерігачі ОПОРИ зафіксували незначні активності трьох потенційних кандидатів: чинного народного депутата, обраного раніше за цим же округом, Дмитра Голубова, депутата Одеської обласної ради Олександра Ахмерова і місцевого громадського діяча Ігоря Бичкова.

На окрузі працює депутатська приймальня Дмитра Голубова (на вулиці Давида Ойстраха), але наразі публічних заходів за останні кілька місяців за його участю не зафіксовано.

Крім того, у районі постійно фіксуються білборди від імені Олександра Ахмерова з привітаннями до різноманітних свят.

Що ж стосується Ігоря Бичкова, то він заявив про бажання балотуватися від партії «Сила людей» у Facebook та відкрив збір коштів для грошової застави.

В окрузі №137 ОПОРА зафіксувала активність двох політиків: чинного народного депутата, який вже зареєструвався кандидатом, - Леоніда Клімова, та чинного нардепа Олексія Гончаренка.

В окрузі білбордів чи друкованих агітаційних матеріалів на підтримку Леоніда Клімова наразі не виявлено, однак 1 червня у ЗМІ та соцмережах з’явилася інформація, що за його фінансового сприяння організовано футбольний турнір у місті Подільськ. На заході розтягнули рекламний банер з написом: «Футбольний турнір ім. Клімова Л.М.», а сам кандидат привітав учасників-школярів і подарував спортивну форму та м’ячі.   

Такий самий турнір 8 червня проводився у Балті, а також подібний захід заплановано на 23 червня у Кодимі.  

Основним маркером діяльності Олексія Гончаренка є прямі зустрічі з потенційними виборцями, на яких він розповідає про програму розвитку півночі Одещини, яка проводиться за його ініціативи та сприяння. Також на своїй сторінці у Facebook він постійно повідомляє про ремонтні роботи, будівництво різних об’єктів на території виборчого округу №137, обіцяє зробити ще низку проектів тощо.

На виборчому окрузі №138 на теперешній час є один офіційно зареєстрований кандидат у народні депутати – Іван Фурсін, повний тезка чинного народного депутата від цього округу, який наразі є потенційним кандидатом. Крім того, фіксується активність потенційного кандидата депутата Одеської обласної ради Князя Хачатряна і його колеги по раді Олександра Адзеленка.

Народний депутат Іван Фурсін 31 травня взяв участь у видачі атестатів учням шкіл Іванівського району, 2 червня провів турнір з міні-футболу на кубок свого імені, а також відвідав інтернати міста Ананьєва та подарував освітнім закладам телевізори, іграшки для вихованців дитячого будинку тощо.

Князь Хачатрян 1 червня взяв участь в організації дитячого заходу для жителів села Роздол, 3 червня – у відкритті дитячого майданчика в селі Шевченкове Березівського району. Також на території Березівського району розміщено білборди з написом «Дети – наше будущее».

Олександр Адзеленко 1 червня на своїй сторінці у Facebook анонсував ремонт будинку юннатів, 4 червня взяв участь у відкритті першої гри ФК «Березівка» та зробив урочистий «перший пас».

На 139 виборчому окрузі фіксується активність двох потенційних кандидатів: чинного нардепа Олександра Пресмана і депутата Одеської обласної ради Віталія Саутьонкова.

Олександр Пресман активно працює з виборцями впродовж всієї парламентської каденції, не змінилася ця тенденція і зараз. Так, 1 червня від його імені дітям в селищі Нові Біляри Лиманського району роздавали морозиво і сік, солодощі отримали діти в селі Степанівка Роздільнянського району, 2 червня стартував черговий етап його проекту «Канікули з Пресманом» для мешканців Роздільнянського та Захарівського районів. Крім цих та подібних заходів, з 4 червня у Facebook з’явилася можливість додати спеціальні рамки на свою світлину: «Справжній слуга народу» і «Наш депутат Олександр Пресман». Білборди з такими ж написами з’явилися на території 139 округу.

Проводить різноманітні заходи на території цього ж округу і Віталій Саутьонков. Так, 3 червня проведено безкоштовну діагностику зору в чотирьох селах Роздільнянського району, 2 червня депутат взяв участь у відкритті дитячих майданчиків в селі Лиманка та місті Роздільна, а також відбулося дарування проекторів і комп’ютера від його імені гімназії в Роздільній.

На виборчому окрузі №140 спостерігачі ОПОРИ фіксують активності вже зареєстрованого кандидата, депутата Чорноморської міськради Сергія Червачова, а також  чинного народного депутата, обраного на цьому окрузі 2014 року, Василя Гуляєва.

27 травня Сергій Червачов профінансував надання майданчику для проведення боксерських змагань, а також став героєм сюжету у ЗМІ про утиски його як політика.

Василь Гуляєв 3, 4 і 7 червня організував для дітей екскурсію до етнопарку «Нью-Васюки», 2 червня разом з дітьми відвідав футбольний матч, а першого червня до дня захисту дітей організував низку розважальних заходів для дітей, які мешкають на території округу.

Крім того, потенційний кандидат відвідав амбулаторію в селі Дальник та передав їй автомобіль швидкої допомоги:

На окрузі №141 фіксуються активності потенційних кандидатів Віталія Барвіненка – чинного народного депутата, обраного на цьому ж окрузі, колишнього народного депутата Олександра Дубового, Лиманського сільського голови Василя Резніченка і Білгород-Дністровського міського голови Алли Гінак.

Віталій Барвіненко за останні кілька тижні відвідував школи, медичні заклади, урочисті заходи з нагоди різних свят, а його благодійний фонд організував відпочинок для дітей. Також 1 червня у місті Татарбунари від благодійного фонду дітям роздавали солодощі, спортивну форму, іграшки. Цього ж дня Віталій Барвіненко відвідав Шабівську і Старокозацьку громади, щоб разом відсвяткувати день захисту дітей.

А 7 червня місцеві ЗМІ повідомили про відкриття нового спортивного комплексу у Білгороді-Дністровському та вказали, що «за допомоги народного депутата України Віталія Барвіненка» на завершення його будівництва було виділено 2 млн 300 тис. грн.

Олександр Дубовий відвідував день села Дмитрівка Татарбунарського району, 1 червня за його фінансової підтримки було організовано свято до для дітей у Кілійській громаді, а 2 червня він побував на організованому його благодійним фондом безкоштовному концерті у Білгороді-Дністровському та подарував учасникам 170-кілограмовий торт.

Що стосується Василя Резніченка, то у Татарбунарах та Кілії розповсюджується газета «Райцентр», на шпальтах якої у кожному номері є його фото та інформація про досягнення політика як голови об’єднаної громади. Газета виходить за фінансового сприяння Василя Резніченка.

Алла Гінак брала участь у відкритті багатофункціонального спортивного комплексу і Білгороді-Дністровському, повідомивши, що роботу в даному напрямку буде продовжено, адже «Білгород-Дністровський — місто великих спортивних здобутків».

6 червня у Facebook з’явилася інформація про будівництво притулку для тварин у Білгороді-Дністровському за рахунок благодійного фонду Алли Гінак «Відродження».

Крім того, вона відвідує святкові заходи, медичні установи тощо, надаючи подарунки.

В окрузі №142 спостерігачі ОПОРИ повідомляють про активну діяльність двох потенційних кандидатів: Антона Кіссе, чинного народного депутата від цього округу, і Сергія Паращенка, виконуючого обов’язки голови Одеської облдержадміністрації.

1 червня у місті Тарутине на святковому концерті до дня захисту дітей виступив Антон Кіссе, а під час святкування дітям роздавали морозиво від його імені. Цього ж дня він побував на відкритті дитячого майданчика. У той же день діти із села Малоярославець Тарутинського району відвідали одеський дельфінарій, спонсором чого став Антон Кіссе.

2 червня за сприяння Антона Кіссе в селі Делени Арцизького району відбувся кубок болгарських сіл з футболу:

А 3 червня політик заявив про свої наміри брати участь у виборчій кампанії.

У травні в мережі Facebook з’явилася інформація, що Сергій Паращенко подарував Арцизькому НВК «Школа №4 - ліцей» спортивний комплекс.

4 червня голова Арцизької райдержадміністрації Сергій Парпуланський опублікував пост з питанням, який має бути народний депутат, на що голова Татарбунарської РДА Руслан Пітак у коментарях відповів, що таким, як Сергій Паращенко:

В окрузі №143 ОПОРА фіксує активності потенційного кандидата Олександра Урбанського, який є чинним нардепом від цього мажоритарного округу.

Так, політик здійснює поїздки по округу та повідомляє про них на своїй сторінці у Facebook, а також про звіти перед виборцями. Наприклад, звіт відбувся 7 червня в сесійній залі Ізмаїльської районної ради.

Крім того, є й інформація про подарунки від імені благодійного фонду «Придунав’я». Згідно з даними Єдиного реєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців, засновником даного фонду є Ігор Урбанський - батько народного депутата Олександра Урбанського

ОПОРА нагадує, що, згідно з ч. 1 ст. 68 Закону "Про вибори народних депутатів", передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Згідно з ч. 2 цієї ж статті передвиборча агітація, серед іншого, проводиться у формах розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами, оприлюднення повідомлень в друкованих ЗМІ, проведення концертів за підтримки кандидата, оприлюднення та ін.

Згідно з ч. 3 цієї статті, політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.

Нагадуємо, що раніше ЦВК звернулася до політичних партій, які висуватимуть кандидатів, та осіб, які балотуватимуться кандидатами у депутати, з приводу дотримання вимог щодо передвиборної агітації та повідомила, що ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється.

Відповідно до ч.14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Згідно з п.2 ч.2 ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів України», в разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту надання під час виборчого процесу виборцям, закладам, установам, організаціям або членам виборчих комісій грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), робіт, послуг, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу) організацією, засновником, власником або членом керівного органу якої є кандидат у депутати, партія, яка висунула кандидатів у депутати, або посадова особа цієї партії ЦВК може оголосити попередження.

Нагадаємо, що виборчий процес на позачергових виборах народних депутатів стартував 24 травня 2019 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)