За ініціативи народного депутата та потенційного кандидата Романа Мацоли в Шепетівці до дня міста організували виступи музичних гуртів «М.Тюссо» та «Скай».

Головну сцену до святкування, яке відбулося 9 червня, оздобили банерами із написами «Громадянська ініціатива Романа Мацоли «Інститут солідарності громад», так само брендовані повітряні кульки роздавали мешканцям, повідомляє спостерігач ОПОРИ. Напередодні свята у соціальних мережах та в публічних виступах неодноразово згадували, що до організації свята долучається громадська організація народного депутата, зокрема запрошує музичні гурти «М.Тюссо» та «Скай».

Виступаючи перед шепетівчанами, Романа Мацола пообіцяв сприяти в розвитку міста та вказав на свою причетність до організації виступів музичних гуртів: «Чотири роки поспіль ми створюємо свято спільно з керівництвом міста. І дійсно даруємо гурт, який на нашу думку (до речі, вибираєте його ви інтернет-голосуванням), достойний привітати нас на свято. І цього року так само не виключення. Тому я запрошую всіх сьогодні вечором обов’язково прийти на концерт».

Треба зазначити, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб зареєстровано дві організації під назвою «Громадянська ініціатива Романа Мацоли «Інститут солідарності громад» – громадська (директор – Роман Мацола) та благодійна (директорка – Леся Костик, помічниця народного депутата Романа Мацоли). Упродовж 2016-2019 років ОПОРА неодноразово фіксувала активність народного депутата в його окрузі з використанням «Інституту солідарності громад». Станом на 10 червня Роман Мацола не був зареєстрованим кандидатом в народні депутати.

«Практика використання народними депутатами та кандидатами в депутати громадських організацій і благодійних фондів – як в міжвиборчий, так і у виборчий період – в Україні доволі поширена, і ОПОРА неодноразово вказувала на цю проблему. Якби на момент проведення свята депутат був зареєстрованим кандидатом, в його діях можна було б вбачати ознаки непрямого підкупу виборців, та оскільки станом на 10 червня Центральна виборча комісія не реєструвала Романа Мацолу як кандидата, говорити про порушення немає підстав», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)