До відділів ведення Державного реєстру виборців на Закарпатті з проханням змінити адресу голосування почали звертатися перші виборці, а самі відділи ведення ДРВ змінили графік роботи та почали працювати й у вихідні. Змінити місце голосування можна до 15 липня у відділах ведення ДРВ. Спостерігачі ОПОРИ промоніторили роботу кількох міських та районних відділів ведення реєстру виборців на Закарпатті, аби розібратися, як вони працюють та чи легко знайти й потрапити до приміщення ДРВ тощо.

Ужгородський міський відділ державного реєстру виборців працює в будні з 9 до 18 години, в п’ятницю – з 9 до 15 години. На вихідних наразі не працюють, адже графік роботи відділу пов’язаний із графіком роботи міської ради. За словами спостерігачки ОПОРИ, до відділу ведення ДРВ у міській раді потрапити можна без перешкод, саме приміщення також знайти просто. Інформаційних стендів у приміщенні відділу немає, однак працівники ДРВ час від часу комунікують із місцевими засобами масово інформації та розповідають про процедуру зміни місця голосування.

Мукачівський міський відділ державного реєстру виборців працює з 9 ранку до 18 вечора, із цього тижня і до дня виборів відділ працюватиме без вихідних. За словами спостерігача ОПОРИ, потрапити до відділу ведення ДРВ можна безперешкодно, однак саме приміщення знайти складно, адже немає вказівників чи вивісок. За словами працівників відділу, наразі до них ще не зверталися із проханням змінити місце голосування.



До Мукачівського районного відділу ведення ДРВ потрапити також можна безперешкодно, у приміщенні є вказівники, тому знайти потрібний кабінет доволі просто. Графік роботи – з 8 до 17 години. Відділ також працює без вихідних. Наразі до Мукачівського районного відділу ведення ДРВ виборці звертаються не активно. Однак, за словами працівників, ближче до дня виборів звернень побільшає.

Свалявський районний відділ ведення ДРВ повідомляє, що від початку року, щодо уточнення своїх даних до них звернулися 556 громадян, з них 131 не знайшли себе у списках виборців або знайшли з помилками. Останній такий запит був 24 квітня одразу після повторного голосування під час виборів президента. Щодо зміни місця голосування, то станом на 6 червня до відділу ДРВ звернулися двоє громадян. Інформаційний стенд наразі не обладнаний, жодного інформування виборців не проводиться. За словами начальниці відділу ведення ДРВ, відповідно до наказу вони працюють й у вихідні дні, але про це ніде не вказано, в тому числі й у графіку роботи, який є на дверях.

У Перечинському міському відділі ведення ДРВ облаштований інформаційний стенд з прикладами заяв на зміну місця голосування, також є інформаційні листівки з графіком роботи відділу та контактними телефонами. Станом на 7 червня лише одна людина звернулася з приводу зміни місця голосування. За уточненням своїх даних у травні-червні не звертався ніхто. Як зазначила працівниця відділу спостерігачу ОПОРИ, багато жителів міста взагалі не знають, що вибори відбудуться 21 липня.

У Хусті ДРВ працює з 8 до 17, потрапити можна безперешкодно і дістатися до нього легко,. Наразі працівники відділу відзначають, що були лише поодинокі звернення громадян щодо уточнення себе у списках виборців та стосовно зміни місця голосування.

У Берегівському районному відділі з 1 червня працюють по вихідних, але графіку роботи на дверях немає. Інформаційного стенду в приміщенні також немає. За словами працівників, наразі до них не надійшло ще жодної заяви стосовно зміни місця голосування.

У міському відділі державного реєстру виборців у Берегові також чергують на вихідних із 9 до 13 години. Наразі з проханням про зміну місця голосування до них звернулася 1 особа.

За інформацією спостерігача ОПОРИ, до Тячівського та Рахівського відділів ведення ДРВ можна потрапити безперешкодно, в приміщеннях є обладнані інформаційні стенди. Обидва відділи вже працюють по вихідних.

Нагадуємо, якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими обставинами громадянин не може проголосувати на виборах за виборчою адресою, він має право тимчасово змінити місце голосування. Для цього виборцю слід звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців із паспортом та заявою про тимчасову зміну місця голосування. Із покроковим алгоритмом та всіма корисними ресурсами для уточнення інформації можна ознайомитись за посиланням: http://l.oporaua.org/rada_golosuvaty.

Відповідно до частини 10 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів» виборець, який проживає або на день проведення голосування на виборах депутатів перебуває на території іноземної держави, а також громадянин України, якому тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого такий виборець віднесений на підставі відомостей Державного реєстру виборців про його виборчу адресу, має право голосу на виборах депутатів лише у загальнодержавному окрузі. Реалізація цього права забезпечується включенням виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці із зазначенням, що такий виборець отримує лише бюлетень для голосування у загальнодержавному окрузі.

Станом на 11 липня на Закарпатті місце голосування змінили 107 виборців. По всій Україні ця цифра складає 6387 виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.