У виборчому окрузі №135 (Приморський район Одеси) відразу вісім охочих стати кандидатами в народні депутати отримали відмову Центральної виборчої комісії. Водночас станом на 10 червня в Одеській області на позачергових виборах народних депутатів України зареєструвалися троє кандидатів в одномандатних виборчих округах.

Так, 3 та 4 червня Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації кандидатами вісьмом претендентам у кандидати в депутати. Згідно з постановами, Костянтину ЛюбчикуЄлизаветі Гринцовій, Вячеславу Приходьку, Олександру Веремчуку, Світлані Белоненко, Дмитру Янішевському, Сергію Тімощуку, Ігорю Серединці, які є самовисуванцями, відмовлено в реєстрації через неточності й помилки у заявах і автобіографіях, причому вони є практично однаковими.

Так, причиною відмови в реєстрації Костянтину Любчику стало порушення вимог пункту 1 частини 2 статті 55 закону «Про вибори народних депутатів України», оскільки його заява про самовисування не містила зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України є несумісною з мандатом народного депутата України. Також в поданій автобіографії не вказано відомості щодо громадянства із зазначенням часу проживання на території України, громадської роботи (у тому числі на виборних посадах), контактного номера телефону, а також нема відомостей про наявність чи відсутність судимості, як це вимагається пунктом 2 частини другої статті 55 Закону, а вказано лише про факт непритягнення його до кримінальної відповідальності.

Єлизаветі Гринцовій відмовили через те, що, на порушення вимог пункту 1 частини другої статті 55 Закону, її заява про самовисування теж не містила зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України є несумісною з мандатом народного депутата України. Усупереч вимогам пункту 2 частини другої статті 55 Закону в поданій нею автобіографії не зазначено відомостей щодо часу проживання на території України, не вказано повних відомостей про наявність чи відсутність судимості, а лише зазначено про відсутність судимості за «вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину».

Самовисуванцю Вячеславу Приходьку відмовили, оскільки  його заява так само не містила зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України є несумісною з мандатом народного депутата України. Також усупереч вимогам пункту 2 частини другої статті 55 Закону в поданій автобіографії не зазначено відомостей щодо часу проживання на території України, не вказано повних відомостей про наявність чи відсутність судимості, а лише зазначено про відсутність судимості за «умисний злочин», «вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину». Однак, на думку виборчої комісії, це не є відомостями  про наявність чи відсутність судимості за інші види злочинів.

Комісія відмовила в реєстрації Олександру Веремчуку, оскільки, як і в попередніх випадках, його заява не містила зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України є несумісною з мандатом народного депутата України. В його автобіографії не зазначено відомостей щодо громадської роботи (у тому числі на виборних посадах), в ній не вказано повних відомостей про наявність чи відсутність судимості, а лише зазначено про відсутність судимості за «умисний злочин», «вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину».

Що стосується Світлани Белоненко, то її заява теж не містила зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України є несумісною з мандатом народного депутата України. У своїй автобіографії претендентка не зазначила відомостей щодо посади (заняття) та місця її роботи і не вказала повних відомостей про наявність чи відсутність судимості, а лише зазначила про відсутність судимості за «умисний злочин», «вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину».

ЦВК зазначила, що на порушення вимог пункту 1 частини другої статті 55 Закону заява Дмитра Янішевського про самовисування в одномандатному виборчому окрузі № 135 не містить зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України є несумісною з мандатом народного депутата України. Також усупереч вимогам пункту 2 частини другої статті 55 Закону в поданій автобіографії не зазначено відомостей щодо громадської роботи (у тому числі на виборних посадах), а також не вказано повних відомостей про наявність чи відсутність судимості, а лише зазначено про відсутність судимості за «вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину». Однак це не є відомостями про наявність чи відсутність судимості за інші види злочинів.

Сергій Тімощук теж подав заяву без зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України є несумісною з мандатом народного депутата України. У його  автобіографії не зазначено відомостей щодо часу проживання на території України, громадської роботи (у тому числі на виборних посадах) та повних відомостей про наявність чи відсутність судимості, а лише зазначено про відсутність судимості за «вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину».

Так само Ігор Серединка  не зазначив у своїй заяві зобов’язання в разі обрання депутатом припинити діяльність, яка відповідно до Конституції України та законів України є несумісною з мандатом народного депутата України. Його автобіографія не містила відомостей щодо часу проживання на території України, громадської роботи (у тому числі на виборних посадах), а також повних відомостей про наявність чи відсутність судимості.

За таких обставин документи всіх претендентів ЦВК постановила вважати не поданими.

Наразі це перший випадок,  коли комісія відмовила такій кількості претендентів, до того ж, поки що на цьому округу нема жодного зареєстрованого кандидата.

На даний час першим на Одещині отримав реєстрацію кандидат-самовисуванець по ТВО №137 Леонід Клімов, чинний народний депутат, який переміг на виборах 2014 року у цьому ж мажоритарному окрузі. Політик народився 1953 року в місті Макіївка Донецької області, має вищу освіту, був народним депутатом декілька скликань підряд, зокрема від партій «За єдину Україну» та Партії регіонів.

Другим зареєструвався Сергій Червачов, який також є самовисуванцем – по округу №140. Кандидат народився 1963 року в Одеській області, є підприємцем і депутатом Чорноморської міської ради, член Молодіжної партії України.

Третім кандидатом в області став Іван Фурсін – в окрузі №138. За інформацією Центральної виборчої комісії, кандидат-самовисуванець народився 1990 року в місті Одесі, має професійно-технічну освіту, тимчасово не працює, безпартійний. Він є повним тезкою чинного народного депутата Івана Фурсіна, котрого було обрано на минулих парламентських виборах від цього ж мажоритарного округу. У ЗМІ повідомляли, що нещодавно кандидат мав ім’я Віктор, і прізвище – Дегтярьов, однак змінив їх. Після цього чинний нардеп заявив, що проти нього застосовано брудні технології щодо створення «двійника».

«Створення так званих клонів – це одна з чорних технологій, які використовують на українських виборах вже не перший рік. У 99% випадків - це цілеспрямована стратегія. Конкуренти знаходять осіб з повністю ідентичними прізвищами, іменами, або спеціально змінюють паспортні дані на ті, які потрібні. Це робиться для того, щоб відтягнути голоси у кандидатів і заплутати виборців. Втім, не існує чітких критеріїв і відпрацьованої практики, яким чином можна було б відсіяти участь у виборах таких технічних кандидатів. Це не тільки завдає шкоди тому кандидату, чиє ім'я було використано, а й перекручує виборчий процес в цілому», - вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Нагадаємо, що в окружних виборчкомах Одещини працюватимуть представники 26 партій.

Виборчий процес на позачергових виборах народних депутатів стартував 24 травня 2019 року.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)